Hem / Pressmeddelanden / Tillbaka till vinylen, Antiteknikbyrån?

Tillbaka till vinylen, Antiteknikbyrån?

20 mars, 2005

Den senaste tiden har de stora mediebolagens intresseorganisation tagit ett steg till i arbetet med att trakassera oss som vill se film och lyssna på musik. Samtidigt väljer regeringen att lägga en teknikfientlig proposition som förstärker övervakningsstaten. Regeringen och antipiratbyrån drömmer om vinylskivor och matinéfilmer, den tekniska utvecklingen säger någonting helt annat.

Vi har sagt det förut, och säger det igen: försöken att hindra ny teknik kommer misslyckas. Hur mycket storföretagen än kämpar med att bygga upp trösklar på nätet, kommer det alltid finnas tekniska lösningar som flyger över dem.

Det är dags för regeringen att se det, och fråga andra än storföretagen hur vi kan se till att de som står för arbetet får ordentligt med resurser. Fråga artisterna. Fråga programmerarna. Fråga biblioteken och public service.

Fildelning handlar inte heller bara om musikfiler. Möjligheten att via piratkopior lära sig t.ex. Photoshop och Illustrator har varit avgörande för en hel generations IT-kunnande. Fri programvara är nödvändigt för en demokratisk tillgång till kunskap och utveckling i dagens samhälle.

Vi tycker att tanken på ett internetbibliotek är väl värd att pröva. De kan använda samma sorts ersättningssystem som dagens bibliotek använder för att ge författarna betalt. Vilka författare klagar över att deras böcker lånas ut?

Ung Vänsters förbundsstyrelse 050319