Hem / Pressmeddelanden / Tortyr och flygande fängelser

Tortyr och flygande fängelser

10 december, 2005

En ny fas har inletts i USA:s korståg mot terrorismen. Med en närmast konspiratorisk retorik inskränker Bush-administrationen vanliga människors rättigheter då man genom terrorlagar och undantagstillstånd sätter otaliga konventioner om mänskliga rättigheter på undantag.

Samtidigt som bilder på nya tortyroffer kablas ut över världen har den amerikanska utrikesministern, Condoleeza Rice, åkt runt i Europa med försäkringar om att den amerikanska militären respekterar internationell rätt. Tortyrskandalerna i Saddam Husseins före detta fängelse Abu Gharaib och på Guantanamo-basen på Kuba, CIA-flygplan som kidnappar människor över hela världen och hemliga fängelser i Europa är endast toppen av ett isberg. Det heter att allt detta ingår i kriget mot en ny fiende som kräver nya metoder. USA har också medvetet och systematiskt bygg upp ett Gulag-liknande fängelsesystem runt om i världen där ingen som helst insyn i förhållandena finns. FN som har kritiserat USA för sina förhörsmetoder har också förvägrats besök i dessa fängelser.

För oss står det klart att det i själva verket rör sig om ett krig mot våra rättigheter. När de människor som man påstår sig försvara istället blir föremål för en allt brutalare tortyr måste man börja ifrågasätta den amerikanska dagordningen. Tortyr är ett av de allra grövsta brotten mot de mänskliga rättigheterna och det förstör inte bara individer och samhällen utan innebär också ett åsidosättande av de mest grundläggande rättsprinciperna. När världens enda supermakt som systematiskt försöker komma undan kritiken genom att göra om det till en fråga om språkliga definitioner eller liknande krävs att vi reagerar. Samtidigt som mänskliga rättigheter och folkrätten används selektivt av högern för att tjäna deras intressen, så försvarar Ung Vänster folkrätten oavsett om de politiska ledarna svansar för USA eller ej.

Ung Vänster kräver att den svenska regeringen utreder påståendena om CIA-flygplan i svenskt luftrum och omedelbart inför landningsförbud för USA:s flygande fängelser.

Ung Vänster kräver också att oberoende observatörer tillåts träffa fångarna i USA:s fängelser i Afghanistan och på Guantanamobasen på Kuba.

Ung Vänsters förbundsstyrelse 051211

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]