Hem / Artiklar / Ung Vänster deltog i protester mot Stockholmsprogrammet

Ung Vänster deltog i protester mot Stockholmsprogrammet

15 juli, 2009

Igår hölls protester mot det så kallade Stockholmsprogrammet, som handlar om att skapa en gemensam flyktingpolitik inom och öka övervakningen, i säkerhetens och terrorbekämpningens namn. Kritiken av Stockholmsprogrammet är bred, budskapet är tydligt: vi vill inte se mer av övervakningssamhälle och vi accepterar inte att flyktingpolitiken blir än hårdare. Ung Vänster deltog förstås i protesterna. Nooshi Dadgostar från Ung Vänsters förbundsstyrelse höll ett tal, där hon bland annat kritiserade rättslösheten som kommit i kölvattnet av kriget mot terrorismen: 

"Terrorbekämpningen har blivit synonymt med att hellre fälla än fria, att plocka in alla , att sila bygg och svälja kameler. Har vi fångat några terrorister, känner vi oss tryggare idag, är vår demokrati säkrad? Tvärtom! Med USA i hasorna ökar hotet, människor ser sig oftare över axeln, känner rädsla för vilka elektroniska fotspår som kommer att registreras hos pappa i Bryssel. Otryggheten exploderar. När alla människor gömmer sig försvinner de verkligt kriminella i mängden.

Vi äger vårt land, våra liv och vår stat. Den äger inte oss! Ni har inget mandat att läsa våra brev och avlyssna våra samtal. Det var inte därför vi röstade på er. Ni  ska skydda oss från inkräktare, försvara oss från angripare och värna våra fri- och rättigheter.  Men nu har staten själv gjort sig till invaderande fiende – de som idag hotar vår demokrati och vår frihet är inga fundamentalister och galningar – det är EU-byråkrater i slips och höga arvoden.

Idag är vi alla terrorister. För att vi demonstrerar, för att vi kommunicerar, för att vi skickar brev, för att vi fildelar. För att vi finns och råkar bo på denna kontinent. Det som EU nu bygger upp kommer skapa många fler terrorister än den sätter stopp för.

Stockholmsprogrammet skapar övervakningsstrukturer som inte hör hemma i en demokrati. Den här gången är det den svenska regeringen som är högst ansvarig för att den gigantiska övervakningsmaskinen fortsätter rulla framåt. De får inte komma undan, skylla på andra eller släta över.  Betarice Ask, Tobias Billström – ni har makten i era händer – sätt stopp för detta idiotprojekt – gör om, gör rätt!"

 

För mer info kontakta:
Nooshi Dadgostar, Ung Vänsters förbundsstyrelse
[email protected], 0736-694991