Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster i Brasilien

Ung Vänster i Brasilien

25 januari, 2005

En annan värld är möjlig!

Idag inleds World Social Forum 2005 i Porto Alegre, Brasilien. Hittills har mer än 135.000 människor registrerat sig till forumet, och programmet är större än någonsin. Bland denna enorma samling av aktivister, forskare, parlamentariker, journalister och andra från hela världen finns också Ung Vänsters förbundsordförande Tove Fraurud.

– Det är en fantastisk upplevelse att vara på plats med så många människor som kämpar för fred och rättvisa, säger Tove Fraurud. Här finns allt från fackföreningar, kvinnoorganisationer och politiska partier till kyrkor, solidaritetsrörelser och bondeorganisationer representerat. Vi samlas till motoffensiv mot nyliberalismen, och visar att stödet för den globala freds- och rättviserörelsen växer, fortsätter hon.

På forumet arrangeras seminarier om privatiseringen av vattnet, om kvinnokamp över hela världen, om kampen för fred och mycket annat. Ung Vänster driver under våren en kampanj mot privatiseringar i Sverige, och Tove hoppas därför kunna ta del av de många internationella erfarenheter av motstånd mot privatiseringar som finns representerade på forumet.

– Det känns också extra roligt att vara i Porto Alegre, en stad som gjort sig känd för sin deltagande demokrati-modell. Jag tror att den svenska vänstern kan ha mycket att lära av den brasilianska, och jag hoppas kunna ta med mig några av de erfarenheter som gjorts här tillbaka till Sverige, säger Tove Fraurud.

Ung Vänster arrangerar på forumet en work-shop i feministiskt självförsvar, i samarbete med norska Sosialistisk Ungdom (SU). Ansvariga instruktörer på plats är Tove Fraurud och Helga Eggebø, kvinnopolitiskt ansvarig i SU. Work-shopen kommer hållas pa engelska och spanska, och innehålla både en teoretisk del – om det feministiska arbetet i Sverige, om mäns våld mot kvinnor och utvecklingen av jämställdhetsgrupper och feministiskt självförsvar – och en praktisk del där deltagarna får pröva på grunderna i feministiskt självförsvar, med övningar i kroppsspråk, röst, slag och sparkar.

– Ung Vänsters arbete med feministiskt självförsvar har varit väldigt framgångsrikt, och det känns därför kul att få dela med sig av de erfarenheter vi har av att arbeta med konkret feministiskt förändringsarbete, fortsätter Tove Fraurud.

Med på resan är också deltagarna vid Kvarnby folkhögskolas ettåriga kurs "Att förändra världen". De har innan forumet bland annat deltagit på ett läger arrangerat av Movimento dos trabalhadores rurais Sem Terra, de jordlösas rörelse. Under söndagen deltog kursdeltagarna tillsammans med Tove Fraurud vid invigningen av MST:s nationella skola. Vid invigningen fick Ung Vänster ta emot en utmärkelse för den solidaritetskampanj som genomfördes under 2002, då man bland annat samlade in pengar till bygget av skolan.

För att komma i kontakt med Tove Fraurud eller de andra i delegationen, skicka ett sms till +46707991651.