Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster i Nepal

Ung Vänster i Nepal

15 september, 2004

– På gränsen till politiskt och socialt sammanbrott och inne i ett inbördeskrig som ingen vinner på. Så kan man sammanfatta läget i Nepal just nu, säger Ulla Andersson från vänsterpartiets partistyrelse

Delegationen fran vänsterpartiet och Ung Vänster befinner sig sedan en vecka tillbaka på plats i Nepal, ett av världens fattigaste länder, ett land där det brutala inbördeskriget på tio år skördat mer än 10 000 dödsoffer, främst civila.

Vardagslivet slits sönder av kriget, och systematiska mord och våldtäkter på påstådda politiska motståndare är vanligt förekommande. Fabriker, universitet och skolor stängs och många förlorar sin försörjning. Våldet är ständigt närvarande.
– Under en av våra resor genom Kathmandu åkte vi över en bro där en bomb exploderade strax efteråt, säger Tora Breitholtz, förbundssekreterare i Ung Vänster.

Delegationen är på plats för att följa demokratirörelsens kamp och bidra med svenska erfarenheter av flerpartisystem i en monarki och av betydelsen av kvinnors deltagande i politiskt arbete. En tvådagars konferens tillsammans med General federation of nepalese trade unions och Communist party of Nepal (uml) har just avslutats, där också det norska partiet Sosialistisk Venstreparti deltog.

– Behovet av internationell uppmärksamhet är enormt. Det är uppenbart att det finns demokratiska krafter i Nepal som fortjänar vårt stöd. Nu är det dags för Sverige att på egen hand och i internationella sammanhang agera för att ge stöd till den nepalesiska demokratirörelsen och avvisa repressionen fran kungaregimen och maoisternas smutsiga krig, avslutar Kalle Larsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Delegationen kan nås i Nepal på Hotel Utse, tfn. 00977-1-4257614/4228952, och på [email protected].