Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster i Palestina: Rasism präglar israelisk ockupation

Ung Vänster i Palestina: Rasism präglar israelisk ockupation

30 juli, 2002

Tjugotusen människor ihopklämda bland trånga gator, med avloppsvatten rinnande på gatorna och barn lekande bland soporna – alla utan social trygghet och med små möjligheter till utbildning och arbete. Det är verkligheten för de palestinska flyktingarna i lägret Shoufat – i utkanten av Jerusalem och ett par hundra meter från lyxiga bosättningar. Bara denna blixtbelysning av situationen räcker för att välja sida, säger Kalle Larsson riksdagsman för vänsterpartiet.

Den israeliska fredsrörelsen och vänstern är medveten om att palestiniernas ohållbara levnadsförhållanden utgör en avgörande del av problemet. De är också överens om att ockupationen förstör även det israeliska samhället. Demokratiska fri- och rättigheter inskränks, välfärdssystemet raseras och samhället militariseras. Israeliska kvinnoorganisationer spelar en viktig roll i kampen mot denna utveckling, säger Amelia Morey-Strömberg, internationellt ansvarig i vänsterpartiet.

Den israeliska staten för en i grunden rasistisk politik. Rasismen genomsyrar också många av den israeliska arméns aktiviteter. Ett chockerande exempel kunde vi själva bevittna vid en checkpoint mellan Jerusalem och Bethlehem. Just där palestinier stoppas och trakasseras av beväpnade soldater kunde man läsa följande budskap på ryska: "En god arab ar en död arab" samt "Ett skott mer – en arab mindre". Budskapet talar för sig självt, avslutar Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster.

Deltagare i delegationen:
Amelia Morey-Strömberg, partistyrelseledamot, delegationsledare, 0704-140 133 (t o m 24/7.)
AnnMarie Ogalde, internationell sekreterare, 0705-13 80 37
Kalle Larsson, riksdagsledamot
Ali Esbati, Ung Vänsters ordförande
Telefon i Israel, Hotell Meridian, Jerusalem: 00972-2-6285212

För mer information, kontakta Matti Kataja, informationssekreterare vänsterpartiet 0709-28 30 10,
[email protected]