Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster kräver rätten till fler vårdnadshavare och ett totalstopp för utvisningar av HBT-personer

Ung Vänster kräver rätten till fler vårdnadshavare och ett totalstopp för utvisningar av HBT-personer

17 maj, 2012

Idag är internationella dagen mot homo- och transfobi, IDAHO. Ung Vänster står i främsta ledet för rätten till sin egen kropp och sin sexualitet. Imorgon börjar Ung Vänsters riksting i Haninge där vi bland annat ska behandla ett sexualpolitiskt uttalande för att lyfta fram våra ståndpunkter och krav.

– Det är orimligt att det fortfarande är den traditionella kärnfamiljen som är riktmärke för familjepolitiken i Sverige trots att många barn och föräldrar har helt andra förutsättningar. Det är dags att lagstiftningen hänger med – det måste vara möjligt att bilda familj med fler är två vårdnadshavare, säger Stefan Lindborg, Ung Vänsters ordförande.

Även internationellt har Sverige ett stort ansvar. Idag utvisas människor till länder där de riskerar förtryck, förföljelse, tortyr och i värsta fall döden. Sverige bryter dagligen mot mänskliga rättigheter och internationella åtaganden genom sin migrationspolitik.

– Ingen ska utsättas för våld, hot eller diskriminering på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Vi kräver ett totalstopp för utvisning av människor som riskerar att förtryckas på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet, säger Stefan Lindborg.

Det sexualpolitiska uttalandet kommer att behandlas fredag den 19:e klockan 19.00 – 22.00. Mer information och förbundsstyrelsens förslag hittas på ungvanster.se/aktuellt/riksting-2012

För mer information:
Tove Liljeholm, Pressekreterare, 073-669 17 34, [email protected]