Hem / Uncategorized / Ung Vänster på plats i Köpenhamn

Ung Vänster på plats i Köpenhamn

11 december, 2002

Torsdag kväll. Nu har de första Ung Vänstermedlemmarna börjat anlända till Köpenhamn. När alla de uppemot 500 som vi väntar hit anlänt imorgon kommer Ung Vänster att vara en av de största utländska organistationerna (om inte den största ) som deltar i protesterna mot EU-cirkusen.

Det pågår för närvarande ett febrilt arbete med att ordna alla detaljer med inkvartering och demonstrationsförberedelser. Det är något kaotsikt, men kul.

Imorgon kommer vi att delta i ett fackeltåg mot rasism. Situationen i Danmark, där de högerextrema krafterna är obehagligt starka och dessutom satt dagordningen för hela den politiska debatten, förskräcker och manar till handling. Fackeltåget belyser också EU:s omänskliga flyktingpolitik. Under toppmötet kommer vi att vara inkvarterade på en före detta flyktingförläggning. Anledningen till att den inte används är Danmarks allt restriktivare flyktingpolicy. Runt om hela Europa dör människor dagligen när de försöker ta sig in i det som allt mer liknar ett medeltida fort.

Lördagens demonstrationer kommer troligen att bli de största under helgen. Demonstrationerna arrangeras av breda nätverk av organisationer från flera länder (Initiativet for ett andet Europa resp. Stop Volden). Den politiska bredden tillsammans med de tydliga markeringarna kring varför och hur demonstrationerna ska genomföras visar på en verklig vilja att manifestera det starka motståndet mot EU:s politik.

Talande är att grupper från den anarkistiska miljön samtidigt utannonserat en egen demonstration mot polisvåld och i protest mot det breda nätverkets ”samarbete med polisen”. Detta är provocerande respektlöst mot alla andra och dessa grupper kommer naturligtvis att isoleras. Förhoppningen är att de ska ta sitt förnuft till fånga och inte gå i konfrontation med polisen eller nätverkets demonstrationsvakter . De anarkistiska grupperingarna visar annars än en gång att deras individualistiska förhållningssätt och agerande snarare är en belastning i kampen för verklig demokrati. De sätter sin egen vilja till gatukickar före behovet av breda, folkliga protester mot EU:s antifolkliga politik.

Men vi som vill något vettigt med våra protester är många och starka. Det blir både skojigt och viktigt att demonstrera i Köpenhamn i helgen.

Ali Esbati
Ordförande, Ung Vänster

(Går att nå i Köpenhamn: +46 733 706 426)