Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster stödjer Syriza

Ung Vänster stödjer Syriza

22 maj, 2012

Det grekiska folket har i det senaste valet tydligt tagit avstånd från en nyliberal ekonomisk politik. Vänsterkoalitionen Syriza fick näst mest stöd i parlamentsvalet och förvänts få ännu mer i omvalet i juni. Valresultatet visar på mycket mer än allmänt missnöje, det är ett tydligt uttryck för att det grekiska folket inte tror att den högerpolitik som orsakade krisen ska kunna lösa densamma.

Ung Vänster gratulerar Syrizas framgångar och stödjer helhjärtat det grekiska folkets beslut att vända åtstramningspolitiken och EU-etablissemanget ryggen. Syriza verkar för en ny, progressiv ekonomisk politik där de rika är med och betalar för de investeringar som kan ta Grekland ur krisen.

Högern skyller krisen i Grekland på att det grekiska folket skulle vara lata, vilket inte är sant. Det är inte vanliga greker som har vunnit på korrupt ekonomi, urholkad välfärd och att de rika smiter från skatt. Istället är det just folket som har fått betala den allvarliga kris som euro-samarbetet orsakat med gigantiska nedskärningar, massarbetslöshet och privatiseringar. Den extrema åtstramningspolitik Grekland nu tvingas genomgå syftar till att rädda europeiska storbanker och offrar därmed den grekiska befolkningen.

Precis som Syriza så vänder vi oss emot utvecklingen i finanskrisens spår, där vinsterna fortsätter vara privata och förlusterna betalas med gemensamma medel. Lösningen på krisen är istället en offensiv ekonomisk politik som sätter människorna före marknaden. Vi stödjer våra kamrater i Syriza och ungdomsförbundet Neulaia Syn och skickar dem våra varmaste lyckönskningar!

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters riksting 18-20 maj 2012.