Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänsters feministpris 2009 går till Vårdförbundet

Ung Vänsters feministpris 2009 går till Vårdförbundet

5 mars, 2009

 

Ung Vänster delar varje år ut ett feministpris, som är instiftat för att uppmärksamma viktiga organisationer, händelser eller personer som påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle. Feministpriset delas ut i samband med firandet av internationella kvinnodagen.

 I år går priset till Vårdförbundet, med motiveringen:  

I en tid då allt mindre resurser går till vård och omsorg, tar Vårdförbundet ställning för en ändrad kurs. Under året har man tagit strid och visat att sjuksköterskor inte ska behöva subventionera vården med låga löner, och att ansvar och utbildning ska värderas lika högt i kvinnodominerade yrken som i mansdominerade.
   Årets feministpris tilldelas Vårdförbundet, som med skarpsynthet och envishet strejkat för rätten att värderas efter kompetens – inte kön. Man har framgångsrikt rört upp en debatt kring hur kvinnodominerade yrkesgrupper värderas, och framförallt lyckats få en mer rättvis lön för många sjuksköterskor.

Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson och Felicia Ohly från Ung Vänsters feministiska utskott kommer träffa Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund söndagen den 8 mars, för att överlämna priset.

– Fackligt arbete för att höja kvinnors löner och förbättra kvinnors arbetsvillkor är en central del i kampen för jämställdhet. Att ha en lön som går att leva på, är en förutsättning för kvinnors självständighet och frigörelse, därför var Vårdförbundets strejk viktig, säger Ida Gabrielsson.

 – Kvinnors arbete värderas fortfarande lägre än mäns. Vi skulle vilja se rejäla satsningar på den offentliga sektorn – det är inte rimligt att kvinnor som jobbar i vården, på dagis och i skolan subventionerar verksamheten med sina låga löner. Det här är arbeten som är livsviktiga för samhället, och det har Vårdförbundet lyckats visa genom sitt arbete. Det vill vi gratulera dem till genom att ge dem vårt feministpris, avslutar Ida Gabrielsson.

 Tidigare år har feministpriset bland annat gått till ROKS, Föreningen för Sveriges Ungdomsmottagningar, författaren Katarina Wennstam och damlandslaget i fotboll.

För mer information kontakta:

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738-241 213, [email protected]

Felicia Ohly, feministiska utskottet
0734-000 809, [email protected]