Hem / Blogg / Ungdomsarbetslöhsheten och de otrygga jobben

Ungdomsarbetslöhsheten och de otrygga jobben

2 juni, 2010

Fredrik Reinfeldt hävdade nyligen att ungdomsarbetslösheten är “en skapad synvilla“. Ett märkligt påstående förstås – kanske kan det förklaras av att det vore bekvämt för statsministern om den vore en synvilla, eftersom regeringen visat sig fullständigt ointresserad av att göra något åt arbetslösheten. Det skulle ju riskera att komma i vägen för de miljardskattesänkningar som är Reinfeldts första prioritet i alla lägen.

Samtidigt blir debatten om ungdomsarbetslösheten ibland lite skev, eftersom många har missat hur ungas situation på arbetsmarknaden faktiskt ser ut. Det är korttidsarbetslöshet som är vanligast bland unga – korta perioder av arbetslöshet när man går mellan olika korta jobb. Därför måste en del av lösningen bestå i att öka tryggheten för unga på arbetsmarknaden – fasta jobb måste återigen bli norm.

Ida Gabrielsson har skrivit om detta bland annat här och här. Vi lyfter också frågan i Ung Vänsters valplattform.

Idag skriver DN om ungdomsarbetslösheten, och kommer fram till ungefär samma sak som vi. Korttidsarbetslösheten är det stora problemet. Åtgärder som krävs, är dels en generell politik för full sysselsättning, med investeringar i välfärd, infrastruktur, bostadsbyggande, men också riktade åtgärder för unga – bättre yrkesutbildning, upprensning bland anställningsformer, så att vi inte kan utnyttjas år ut och år in som flexibel och lättsparkad arbetskraft.