Hem / Blogg / Ungdomspolitiskt manifest mot arbetslösheten

Ungdomspolitiskt manifest mot arbetslösheten

7 september, 2009

Foto: flickr

Idag skriver Ida Gabrielsson och de andra ordförandena för vänsteroppositionens ungdomsförbund att det är hög tid för regeringen att sluta snacka och istället fixa fram jobb för ungdomar,

Vad som krävs nu är varken fluffig politisk retorik eller en kompromisslös ideologisk kompass. Det som behövs är ordenlig politisk handlingskraft med inriktning på att sätta fler människor i arbete. För att vi ska kunna vända missmod till framtidshopp riktar vi därför följande 5 krav på den rödgröna oppositionen för en bättre jobbpolitik för Sverige och för landets unga.

[…]

Inför en genomgripande subventionering av lönekostnaden under det första året för arbetsgivare som tillsvidareanställer långtidsarbetslösa ungdomar.

Inför ett utbildningsvikariat där unga får chansen att jobba medan äldre vidareutbildar sig. Vi ser hur detta både skulle gynna de som vill bredda sin kompetens och de som behöver få arbetslivserfarenhet, vilket tillsammans skapar en mindre låst arbetsmarknad.

Investera i den svenska infrastrukturen: rusta upp miljonprogrammen och bygg ut järnvägen. Det vore en investering för både jobb, välfärd och klimat.

Satsa på utbildning. Investera i ett brett utbildningspaket med fler platser i högskolan, KY-utbildningar och komvux. Höj studiemedlen så att fler kan och vågar studera. Forskning och utveckling genererar fler jobb. Skattesänkningar för de rikaste har inte den effekten.

Satsa minst de 45 miljarder i finanspolitiska åtgärder som Konjunkturinstitutet rekommenderar för att dämpa krisens effekter och minska antalet uppsägningar.

Läs hela här!

Andra som bloggat: Rödgrönt samarbete
I medierna: Sydsv, GP, DN