Hem / Pressmeddelanden / Ungliberaler demonstrerar FÖR militärstyre

Ungliberaler demonstrerar FÖR militärstyre

17 augusti, 2003

Tisdagen den 19 augusti uppmanar liberala ungdomsförbundet utanför Venezuelas ambassad i Stockholm. Demonstrationen betecknas på förbundets hemsida som en demonstration ”för Venezuelas demokrati och mot Hugo Chavez”.

– Detta är en av de mest absurda demonstrationsuppmaningar jag sett i Sverige, säger Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster. Man uppmanar alltså till demonstration mot Venezuelas folkvalde president, i ett läge då Venezuelas demokrati ännu hotas av militärkupp och av finansiella oligarker. Och så har man mage att kalla det en demonstration ’för demokrati’. Det är vidrigt.

– Normalt brukar vi inte ta notis om liberala ungdomsförbundets aktiviteter. Det är en obetydlig organisation som mest ägnar sig åt att föda upp ledarskribenter åt borgerliga tidningar. Men nu hoppas jag att demonstrationen blir uppmärksammad. Det är faktiskt riktigt tokigt att man kan hetsa för regelrätta militärkupper i Latinamerika.

– å andra sidan har den här utvecklingen åt det blåbruna hållet pågått ett tag bland svenska liberaler. Folkpartiet och dess ungdomsförbund har hört till de mest ivriga anhängarna av massdödande av oskyldiga i Mellanöstern. De har till och med velat sända svensk trupp att delta. Och när det gäller Venezuela så minns vi hur ”liberalen” Per T Ohlson hyllade militärkuppen mot den folkvalda regeringen, som drevs fram av mäktiga ekonomiska intressen i april förra året. Och när massiva folkliga protester återförde den valde presidenten till makten kallade Ohlson det för en mörk dag.

– ändå trodde jag inte att liberala ungdomsförbundet kunde gå så långt. Snart är det trettio år sedan den USA-stödda militärkuppen i Chile 1973. Allendes regering var också en folkvald vänsterregering – inte perfekt, men folkvald – som störtades med en blodig kupp. Jag undrar om liberala ungdomsförbundet idag skulle kalla den kuppen en ”seger för Chiles demokrati”. Deras Venezuelademonstration är hur som helst lika osmaklig, avslutar Ali Esbati.