Hem / Blogg / USA byter fot i Västsaharakonflikten?

USA byter fot i Västsaharakonflikten?

30 juli, 2009

Ja, det är en fråga som VästsaharaAktionen ställer rörande Obama-administrationens linje gentemot Marockos ockupation av Västsahara. Jag klistrar in ett utdrag från det senaste nyhetsbrevet.

Flera tecken tyder på att Obama-administrationen har en annan agenda i Västsahara-frågan än den George W Bush drev. Ett första tecken kom i våras, då USA ställde sig bakom den mer öppna attityd som nye FN-förhandlaren Christopher Ross deklarerade. Olika mediauppgifter har senare antytt att det pågår en kursändring i USA – bort från stöd till den marockanska autonomiplanen som skulle permanenta Marockos kontroll över landet – till ett klart stöd för den ursprungliga FN-planen, som efter en folkomröstning kan leda till självständighet under Polisarios ledning.

Senatsförhören nu i juli med USAs tilltänkte nye Marocko-ambassadör Samuel Kaplan ger en intressant inblick i de interna amerikanska diskussionerna i frågan. “Om jag blir utsedd till ambassadör ska jag stödja FN-medlarens arbete med Marocko och andra parter i regionen mot en rättvis, hållbar och ömsesidigt accepterad politisk lösning”, sa Kaplan.

Han redovisade också USAs analys av situationen. Säkerhetspolitiskt har Marocko enligt analysen bidragit till kampen mot internationell terrorism. Men Al Qaida har trots detta lyckats rekrytera agenter i Marockos slumområden, och utgör nu ett växande hot mot Marocko. Den internationella terrorismen har breddats i regionen, enligt Kaplan.


– Marocko måste begränsa Al Qaidas handlingsutrymme genom att ökade utvecklingsinsatser, demokrati och regionalt samarbete. Det viktigaste hindret i Marockos samarbete med sina grannar är Västsaharakonflikten, sa Kaplan vidare, men betonade också att han och USA kommer att främja partnerskap med Marocko, ökad USA-export, mänskliga rättigheter fredsinsatser och förstärkt militärt samarbete.