Hem / Pressmeddelanden / USA:s krigsplaner ger grönt ljus till Turkiets terror

USA:s krigsplaner ger grönt ljus till Turkiets terror

12 mars, 2003

Idag torsdag förbjöd den turkiska konstitutionsdomstolen Folket demokratiska parti HADEP. HADEP verkar i de kurdiska områdena och dess aktivister har under många trakasserats av den turkiska regeringen och dess soldater.

– Detta är ett orimligt och djupt odemokratiskt beslut. Det är uppenbart att Turkiet passar på att trappa upp sina redan brutala angrepp mot det kurdiska folket, när världens blickar riktas mot Irak. De varningar som vi i fredsrörelsen utfärdat besannas varje dag. Världens skurkstater får en klarsignal att skärpa förtrycket mot egna folk och andra, så länge man ger stöd till USA:s krigsplaner i Irak, säger Ung Vänsters vice ordförande Hans Linde.

– Det som saluförs under namnet kamp mot terrorism är oroväckande ofta liktydigt med terror mot alla som kämpar; för självbestämmande och mänsklig värdighet. HADEP är ett parti som arbetat för kurdernas rättigheter i Turkiet. Den turkiska regeringen försöker krossa varje försök att organisera kollektiv kamp för bättre livsvillkor. Att förbjuda partier på detta sätt är naturligtvis ovärdigt en demokrati. Det är därför talande att Turkiet är och längre varit en nära USA-allierad. Hyckleriet blir ännu tydligare när USA säger sig vilja samarbeta med Turkiet just i kampen mot terrorismen.

– Turkiet ligger i toppskiktet när det gäller brott mot FN-beslut och är också en stat där tortyr är vardagsmat för kurderna för aktivister i den politiska vänstern. När USA säger att man vill bomba Irak för att Saddam Hussein är en diktator, för att Irak trotsar FN eller för att man vill skydda kurderna i Irak så är det ett uppenbart hyckleri när Turkiet samtidigt är en bundsförvant.

– Ung Vänster har under flera år haft ett samarbete med HADEP och dess ungdomar. Vi är oroliga för vad som nu kommer att hända. Vi kräver att den svenska regeringen skarpt fördömer beslutet att förbjuda HADEP och agerar för att partiets demokratiska verksamhet åter kan komma igång. Det är också uppenbart att arbetet för fred i Irak är ännu viktigare och rör än fler än de hundratusentals irakier som riskterar att sätta livet till, avslutar Hans Linde.

För mer information, kontakta Hans Linde 0736 220 962