Hem / Artiklar / Ut med det gamla och in med det nya – en krönika om året som gått och det som kommer

Ut med det gamla och in med det nya – en krönika om året som gått och det som kommer

27 december, 2009

Snart är det nyårsafton och då får man skåla och avge nyårslöften. Det rödgröna regeringsalternativet borde höja glasen och lova människor i Sverige att vi ska bygga världens bästa välfärd.
Kanske skulle jag börja en krönika som skrivs så nära inpå aftonen med att recensera året som gått, rada upp regeringens alla bedrövligheter, avsluta med tack för kaffet och bifoga en bild på min sjukskrivna morsa. Men jag har ingen lust, inte den här gången. Istället vill jag skriva in det nya året och visa vilka möjligheter det finns för att bygga landet om det rödgröna alternativet tar politiken på allvar.

Klockan är slagen och valåret står snart för dörren. Utanför fönstret råder massarbetslöshet och välfärden är illa skadeskjuten. De med tjockast plånbok har med de senaste årens förda politik haft all anledning att fira. Inte för att det gått någon nöd på dem tidigare, men det har blivit värre. "Ut med det gamla och in med det nya" innebär inte att återgå till den politik som fördes innan högerregeringen, för den duger inte. Visst kan det finnas saker i politiken som är komplicerade, men att marknadsstyre och nedskärningar är det enda möjliga vägen att gå, får man lura i någon annan än mig.

Framåtsyftande reformer har inte duggat tätt under min livstid. Faktum är att vi är den första generationen i modern tid som växer upp med sämre förutsättningar än vad våra föräldrar hade. Våra föräldrar och morföräldrar fick uppleva ett Sverige som utvecklades till det bättre, omfattande reformer genomfördes som gjorde livet och vardagen mer jämlik. Jag är ingen nostalgiker, jag menar inte att allt var bättre förr, jag konstaterar bara att det alldeles för ofta och alldeles för länge har varit försämringarnas tid. Det har gått åt helt fel håll. Vi är barn av vår tid och samhället har än så länge inte behandlat oss som ska bygga landet i framtiden väl. Stora skolklasser, otrygga anställningar och arbetslöshet har präglat den generationen jag tillhör. När något ska förändras i skolan eller på arbetsplatsen har det i praktiken ofta inneburit att det ska försämras.

Men tiderna kan förändras, en ekonomisk politik för full sysselsättning, ett omsorgslyft som innebär bättre villkor för äldre och en verklig miljöomställning är fullt möjliga satsningar om den politiska viljan finns. Därför höjer jag mitt glas för en politik som har ambitionen att bygga världens bästa välfärd, för vi förtjänar bättre. Tack för kaffet.

Ida Gabrielsson, förbundsordförande

(Krönikan är tidigare publicerad på sourze.se)