Hem / Blogg / Utred anklagelserna om krigsbrott!

Utred anklagelserna om krigsbrott!

30 september, 2009

Nedanstående har tidigare publicerats här.

Det finns bevis för grova kränkningar av mänskliga rättigheter begångna av Isarel under Gazakriget. Mer än 1400 palestinier dödades. Israel begick handlingar som tangrerar till krigsbrott och möjligtvis till brott mot mänskligheten. Israel attackerade och bombade bostadshus, fabriker, brunnar, skolor, sjukhus, polisstationer och andra offentliga byggnader. Blockaden mot Gaza är kollektiv bestraffning. Gazaborna får nu vid sidan av de usla humanitära förhållandena, också leva traumat efter kriget.

Ovanstående är de slutsatser som Richard Goldstone överlämnade till FN:s organ för mänskliga rättigheter i Genève. Det är uppenbart att ansvaret för Gazakriget vilar tungt på Israel, även om också militanta palestinska grupper beskylls för krigsbrott när de beskjutit civila mål.

Det ligger ett omfattande arbete bakom den 547-sidiga rapporten. 36 specifika incidenter i Gaza och ett antal andra i Västbanken och i Israel har studerats. 188 intervjuer har genomförts, 1200 bilder har granskats samt 30 videos. 38 vittnesmål har samlats in. Men det har funnits uppenbara svårigheter under arbetet. I motsats till de palestinska myndigheterna i Gaza och på Västbanekn, har Israel vid flera fall vägrat släppa in Goldstone och hans stab.

Det viktigaste med rapporten är att den rekommenderar FN:s säkerhetsråd att kräva en utredning om folkrättsbrott begångna av Israel. Om detta inte sker inom sex månader, ska Israel ställas inför rätta i en internationell domstol.

Det som krävs nu är att EU och Sverige ställer sig bakom Goldstone-rapportens slutsatser och rekommendationer. Krigsbrotten begångna i Gaza måste utredas!

Läs hela rapporten här eller en sammanfattning här.

Andra om Gaza: Dagens Arena, Socialdemokraterna, Aftonbladet, Diakonia, Sydsvenskan