Hem / Blogg / Var tionde man är antagligen en förövare

Var tionde man är antagligen en förövare

10 maj, 2012

Var tionde tjej har varit med om sex mot sin vilja.

Det är enligt en studie gjord på Linköpings universitet som Rapport idag berättar om. I undersökningen svarar var tionde tjej ja på frågan om hon varit med om penetrerande sex mot sin vilja. Lägg därutöver till alla övergrepp som inte nödvändigtvis innehöll penetrering så blir siffran ännu högre.

Nästan alla tjejer och kvinnor har antingen själva varit med om någon typ av sexualiserat våld eller känner någon som har blivit det. Men låt oss för en stund prata om förövarna. För ska man tro statistiken så är det ju rimligtvis också så att nånstans kring var tionde kille har varit den som tvingat sig på, övertalat eller hotat. Bilden av vem som är en förövare måste utmanas. För det är väl känt att i de absolut flesta fallen är gärningsmannen någon man känner sedan tidigare. Det kan vara en kompis, pojkvän, exkille, pappa, klasskamrat eller någon annan man sedan tidigare har någon typ av relation till. I undersökningen är ungefär hälften av alla förövare jämnåriga med tjejen.

Att anmäla att man har utsatts för ett övergrepp kan vara oändligt svårt. Att anmäla populära killen i klassen kan vara nästintill omöjligt. Den skuld och skam tjejer som utsatts för övergrepp beläggs med saknar motsvarighet i några andra brottssituationer. Ingen man som blivit rånad får frågan om han sa nej. Ingen man som fått mobilen snodd skuldbeläggs för att han hade telefonen med sig ut.

Men det spelar ingen roll om killen som våldtar är snygg. Det spelar ingen roll om han är populär, rik, musikalisk, går i parallellklassen, är duktig på fotboll, eller om det är någon man är kär i. Ett övergrepp är detsamma oavsett. Det sägs att alla känner en kvinna som blivit slagen, men ingen känner en man som slår. Det är dags att sluta blunda inför mäns våld mot kvinnor och det är dags att sluta bortförklara och välja att inte se. Lägg skulden där den hör hemma!

Ikväll klockan 21.00 sänds Dokument Inifrån i SVT1 om undersökningen.