Hem / Pressmeddelanden / Varsla Reinfeldt!

Varsla Reinfeldt!

12 oktober, 2008

Under den senaste tiden har varslen haglat över den svenska industrin. Sedan början av september har över 14000 personer varslats i Sverige. Det är nu som konsekvenserna av alliansens urholkning av trygghetssystemen blir som tydligast. Människor med barn, lån och framtidsdrömmar kastas ut i resterna av det sociala skyddsnätet.

En av tio av alla unga Volvo-arbetare som varslats beräknas stå utanför arbetslöshetskassan och kommer därmed att hänvisas till socialen när de går ut i arbetslöshet. Den som jobbat och varit ansluten till A-kassan tillräckligt länge kommer i snitt att få ut 60 % av sin tidigare inkomst. För många av de sparkade Volvo-arbetarna är enda chansen att utbilda sig för att få ett nytt jobb, de hänvisas till ett Komvux med kraftigt förminskade resurser och färre studieplatser.

Regeringens nedskärningar innebär att verkligheten för arbetslösa blir hopplös. Snacket om ”incitament för att arbeta” framstår nu som mycket allvarligare än bara borgerligt dumsnack – det är människors liv det handlar om.

Finanskrisen är inte en naturkatastrof som uppstått ur tomma intet. Marknadens jakt på kortsiktig vinstmaximering gör att långsiktighet och välfärdssatsningar får stå tillbaka. Våra pengar spekuleras i istället för att satsas på viktig samhällsnytta. Det har varit viktigare att tillfredsställa börshajarnas giriga plånböcker.

A-kassan måste återställas och det krävs aktiva satsningar för att bekämpa arbetslösheten. Det är dags att varsla regeringen Reinfeldt!

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 081012

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-241213