Hem / Pressmeddelanden / Vem är terrorist? Nu får vi klarhet!

Vem är terrorist? Nu får vi klarhet!

11 september, 2002

– Det är bra att vi nu får klarhet i om biståndsverksamhet är en terrorhandling eller inte. Det säger Ali Esbati, Ung Vänsters ordförande, efter att Nordea polisanmält Ung Vänster.

Anmälan gäller att Ung Vänster satt in pengar på det konto som biståndsorganisationen Emmaus-Björkå tidigare använt för att överföra medel till ett biståndsprojekt i palestinska flyktingläger i Libanon. Kontot handhas av PFLP som EU i juni satte upp på en lista över terrororganisationer.

– Det verkar som ingen vet hur lagen fungerar. Vi tycker att det är bra och viktigt att den här nya lagen prövas så att vi kan få klarhet i rättsläget.

– När vi i juni och juli satte in pengar var det för att testa ett osäkert rättsläge. I maj var PFLP inte en terrororganisation, men i juli blev de plötsligt straffbart att ha samröre med dem. Ingen motivering för förändringen har givits och ingen vet vad som kommer hända när vi nu gjort det som i maj var helt tillåtet.

– Godtycket framstår tydligt när man konstaterar att PFLP och den colombianska Farc-gerillan inte fanns med från början med sedan lades till, medan fyra ETA-medlemmar som fanns med först plötsligt togs bort. Inget av detta har skett efter en rättslig behandling där parterna hörts och fått möjligheten att försvara sig. Det är en Kafka-liknande situation som varje demokrat måste reagera mot, säger Ali Esbati.

Ali Esbati och Kristoffer Housset har kallats till förhör eftersom det var de som gjorde själva insättningen.

– Vi går dit med stolthet och står för det vi gjort. Att försvara demokratin är ett hedersuppdrag. Avslutar Kristoffer och Ali.

För mer information, kontakta Ali Esbati 073-370 64 26, [email protected] eller Kristoffer Housset 073-967 79 15

Gamla pressmeddelanden om insättningen:
Bryt mot lagen – stöd PFLP!
Pengar insatta till PFLP
Har vi brutit mot lagen nu?

Många har hört av sig till oss, upprörda över den absurda lagstiftning som lett till att Ali Esbati och Kristoffer Housset från Ung Vänster nu kallats till förhör för att delges misstanke om brott mot en nyinstiftat terrorlag.

Många undrar också hur man kan stödja oss i vårt arbete för att peka på det vansinniga i den nu inledde förundersökningen. Ett sätt är att själv göra ett medborgerlig ställningstagande och sälla sig till dem som vill se en prövning av lagen – alltså genom att sätta in en symbolisk summa på samma konto och få prövat huruvida detta är ett brott. Upplysningar om det konto vi använt kan du se nedan. (Inbetalning måste ske från en bank där du redan har ett konto)

Betalningsmottagare:
Omar Mahmoud Kteich

Bank:
Banque du Liban et Doutre-Mersal
Tariq Aljadida Branch
Beirut-Lebanon

Via:
BBMELBBX (kod)
HSBC Bank Middle East
Main Branch
Beirut

Bankkontonr.:
19-02-42032-169282-1