Hem / Pressmeddelanden / – Vi är stolta över att vara vänsterpartiets ungdomsförbund!

– Vi är stolta över att vara vänsterpartiets ungdomsförbund!

30 oktober, 2004

De senaste veckorna har debatten rasat hårt om vänsterpartiet och dess historia. Under debattens gång har en sak blivit allt tydligare – det handlar inte om att kritisera historiska misstag eller eventuell bristande uppgörelse med desamma – upprördheten handlar om att partiet fortfarande är systemkritiskt. Ingen tror på allvar att vänsterpartiet har en hemlig plan på blodig revolution i byrålådan. Det man upprörs över är att partiet fortsätter våga hävda att kapitalismen inte är slutet på historien, att demokratin borde utvidgas till våra arbetsplatser och att socialismen fortfarande är värd att kämpa för.

Uppenbart är också att hetsen mot oss och mot partiet är en följd av att vi ökat vårt stöd, framför allt hos ungdomar. Exempelvis går Karin Geigert från Ungdomsbarometern, ett privat föredrag som lever på att sälja information om ungdomar, ut på DN;s debattsida och ondgör sig över ungdomen. En undersökning de har genomfört visar nämligen att en tredjedel av alla ungdomar har fräckheten att instämma i det självklara påståendet att ”marknadsekonomi och kapitalism leder bara till orättvisor”. Geigert är uppenbart irriterad över att ungdomen inte ”förstått” – och försöker läxa upp oss om marknadsekonomins fördelar. Tyvärr gör hon mest bort sig i sina försök att läxa upp ungdomen, och visar en extremt föraktfull syn på oss som är unga och vänster. Vi är inte systemkritiska för att vi är dumma i huvudet, eller inte förstår bättre. Vi är systemkritiska för att detta system skapar orättvisor, krig och arbetslöshet, och för att vi är övertygade om att det faktiskt går att bygga något bättre.

I ett land där direktörer i stängda bolagsrum kan besluta över framtiden för tusentals människor i Trollhättan, där den nyliberala politiken ska grundlagsfästas utan folkligt stöd och välfärden nedrustas år för år behövs fortfarande en kraft som står upp för arbetande människors rätt – för rättvisa och demokrati. Det behövs ett starkt vänsterparti som fortsätter utmana. Vänsterpartiet är, och fortsätter vara den kraften i svensk politik. Och vi är väldigt, väldigt stolta över att vara ungdomsförbund till det partiet.

Ung Vänsters Förbundsstyrelse 041031