Hem / Pressmeddelanden / Vi blev en miljon!

Vi blev en miljon!

10 november, 2002

Den 9 november gick hela en miljon människor ut på gatorna i Florens för att demonstrera mot det planerade kriget mot Irak. Demonstrationen blir därmed en av de största fredsdemonstrationerna i Europa i modern tid. De mest försiktiga siffrorna i italienska media talar om en halv miljon personer, medan arrangörerna räknar med upp till en miljon personer. Helt klart är att demonstrationerna var enorma.

Manifestationerna var planerade som en del av avslutningen på European Social Forum men fick extra skjuts av fredagens FN-resolution, där krigshotet mot Irak trappas upp.

– Det var en oerhörd styrkedemonstration som vi var med om, säger Ali Esbati, ordförande i Ung Vänster och en av de drygt tjugo medlemmar i förbundet som deltog i forumet och på manifestationen. Stämningen var fantastisk samtidigt som det var uppenbart att många rest till för att de helt enkelt var väldigt förbannade – på krigshetsen men också på Berlusconi-regeringens nyliberala politik. Andra slagord som enade de enorma folkmassorna handlade om det palestinska folkets rättigheter.

– Det här visar att rörelsen för fred och mot nyliberalism, trots sin stora mångfald, står enad när det krävs. Den fenomenala folkliga mobiliseringen visar också att de europeiska makthavare som hetsar till krig och agerar för det kommer att behöva möta vreden från sina folk. Fredsrörelsen i Sverige stärks nu och vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att få till olika typer av breda aktioner för fred.

I italienska media har högerpolitiker och –debattörer länge talat om riskerna för bråk och skadegörelse i samband med forumet. Man har till exempel varnat för att de historiska monumenten i kulturstaden Florens är i fara. Både forumet och jättedemonstrationen var dock raka motsatsen.

– Det har nog aldrig varit så lugnt och festligt i Florens under flera dagar. Under demonstrationen var fönstren fulla av människor som hängt ut röda fanor eller vita lakan och vinkade mot demonstranterna. Det största hotet mot de historiska monumenten i Florens visar sig nu komma från politiska krafter som planerar en privatisering av dessa kulturskatter! Under hela manifestationen såg vi inte en enda uniformerad polis. Just detta var en ytterligare orsak till den fullständigt lugna stämning. Här finns mycket att lära för till exempel den svenska polisen, fortsätter Esbati.

– Rörelsen för global rättvisa fortsätter nu arbeta för såväl konkreta förändringar på basplanet som stora möten och manifestationer. I januari kommer World Social Forum att hållas för tredje gången i Porto Alegre i Brasilien. Då är Lula president i Brasilien, mycket tack vare kraften från denna rörelse. Vi ar stolta över att vara en del av denna globala kamp för rättvisa och grundläggande förändring, avslutar Ali Esbati.