Hem / Artiklar / Vi subventionerar överklassens

Vi subventionerar överklassens

1 mars, 2007

Igår presenterade den borgerliga regeringen sitt förslag om skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Alltså, vanligt folk ska subventionera lata karriärsugna överklassgubbars oförmåga att ta hand om sin egen skit. Beskrivningar om människor som ska nyttja skattesubventionen är personer som är väldigt viktiga, utbildade och välbetalde. Ja, och så argumentet om livspusslet förstås , hur ska de annars få det att gå ihop liksom?
Och stackars alla de som faktiskt vill få sin toa skurad men som bara inte har råd att betala husan vitt, ja tänk på de som betalat polskan svart. Hur känns det för de som inte alls vill bli sammanblandade med resten av buset i samhället? Vi måste helt enkelt bidra med pengar som annars kunde ha gått till saker som jag tror kan ha med livspusslet att göra. Jag tänker på dagis , vårdcentraler osv. Men det kanske inte är så relevant för de som hoppas på vårdnadsbidrag och som redan tecknat privat sjukförsäkring. Glömde det.

Själv så är jag också väldigt upptagen faktiskt och har alltid mycket viktiga saker att göra. Det händer att jag ibland stressar väldigt mycket. Jag är glömsk också, eller snarare lite virrig när det gäller praktiska ting. Jag brukar inte städa så ofta och om jag hade haft barn skulle jag nog glömma de på dagis ibland. När jag ska städa blir det inte alltid så bra , brukar hitta mina nycklar i garderoben , mjölken i skafferiet osv. (Är det livspusslets fel?) Men jag är väldigt bra på en massa annat förstås. Jag skulle alltså kunna vara en kvalificerad kandidat till skatteavdraget. Förutom att jag förstås aldrig skulle kunna lägga mina sista hundralappar på att få toan skurad ,så känns hela idéen om att en annan människa skulle behöva rota runt bland mina smutsiga strumpor smått genant och närmast frånstötande. Det tycker inte männen och överklassen som med en axelryckning kan låta frugan städa eller varför inte den lilla polskan.

Det som borde vara i fokus när det handlar om hushållsarbete är varför inte männen tar sin del av ansvaret. En upprustad offentlig sektor och en individualiserad föräldraförsäkring är exempel på vad som borde genomföras, inte möjligheten för en liten privilegierad grupp att snylta på vanligt folks bekostnad.

Ida Gabrielsson, förbundsordförande Ung Vänster