Hem / Pressmeddelanden / Vi vägrar tigga om högre lön

Vi vägrar tigga om högre lön

17 juni, 2003

Vi är tusentals ungdomar som kommer att sommarjobba i år, och för allt för många av oss kommer våra månader på arbetsmarknaden snarare än att dryga ut våra kassor ge en bitter försmak av kapitalismens krassa logik. Arbetsköparnas ständiga intresse av att på vår bekostnad hålla nere sina anställdas löner och begränsa vårt inflytande på arbetsplatserna kommer att uppenbaras med all önskvärd tydlighet.

På senare år har vi kunnat se hur de allra mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden – och under sommarmånaderna handlar det till stor del om just feriearbetande ungdomar – i allt högre grad utnyttjats och tvingats jobba under vidriga villkor och för usla löner. Men vi är fullt medvetna om att anständiga arbetsvillkor och löner aldrig kommer att ges till skänks från arbetsköparna, och därför bryr vi oss heller inte om att snällt be dem respektera våra rättigheter.

Vi ber inte om rimliga villkor och löner, eller rättmätigt inflytande på våra arbetsplatser. Istället ser vi till att lära oss vilka våra rättigheter är och anmäla de arbetsköpare som bryter mot lagen och tvingar oss arbeta under oacceptabla omständigheter. Vi vägrar ge upp våra rättigheter.

Vi ser Kommunals kollektiva kamp för höjda löner som ett föredöme och vägrar låta oss hunsas; vi tigger inte, vi organiserar oss för våra gemensamma intressen på arbetsmarkanden.

Ung Vänster uppmanar därför alla sommarjobbare:
– Kontakta din lokala fackförening
– Kolla upp vilka rättigheter du har. är du osäker, ring LO:s jourtelefon.
– Anmäl din arbetsköpare om han/hon kränker dina rättigheter.
– Organisera dig för dina intressen.