Hem / Blogg / Wykman försvarar krigsbrott i Gaza?

Wykman försvarar krigsbrott i Gaza?

18 januari, 2010

Idag skriver jag på SVT Debatt om Gaza, följderna av Israels krig och om en svensk högern som står allt mer ensamt i sitt försvar av ockupationen.

Idag beter sig den israeliska center-högerregering allt mer arrogant. De illegala bosättningarna står kvar och utökas och östra Jerusalem genomgår en etnisk rensning när rekordmånga palestinier vräks från sina hem. Fler och fler har insett att Israel måste utsättas för hårda politiska och ekonomiska påtryckningar för att tvingas till fredsförhandlingar.

Senast vid årsskiftet antog över hundra internationella organisationer från bland annat Sydafrika, USA, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Frankrike den s.k. Kairo-deklarationen som kräver ett slut på Israels ockupation, nedmontering av illegala bosättningar, ekonomiska sanktioner och ett erkännande av krigsbrotten begångna av Israel under Gaza-kriget.

Det var tidig morgon dagen innan nyårsafton som jag fick syn på pressmeddelander från lobbygruppen Svensk Israel-info. Pressmeddelandet meddelade lanseringen av en hemsidan med namnet “2922 sömnlösa nätter”. Efter en natt med blöjbyten så är man lite grötig i huvudet. Det blev lite förvirrat. 2922 sömnlösa nätter? Det namnet känner jag igen. Är det inte namnet på antologin om Gaza som jag var redaktör för? Nej, vi kallade ju den “22 sömnlösa nätter“. Så är vad är då detta?

Jag klickade mig vidare och möttes av detta. Svensk Israel-info hade plagierat antologins hemsida för att visa “kontrasten” i Gaza-kriget eller på klar och tydlig svenska ursäkta och försvara Israels krigsbrott under Gaza-kriget vintern 08/09. Att Svensk Israel-info beter sig på det här viset är inte överraskande. Gruppens sponsorer berättigar dess existens med att den ska försvara Israels agerande alldeles oavsett vad Israel sysslar med. Alldeles oavsett den etniska rensningen av östra Jerusalem, de utomrättsliga avrättningarna, den olagliga muren på Västbanken, organhandel eller krigsbrotten under angreppet mot Gaza.

Överraskningsmomentet finner vi i det faktum att det idag, ett år efter kriget, fortfarande finns politiska företrädare på högerkanten som ansluter sig till Svensk Israel-infos verklighetsbild. En sådan företrädare är Niklas Wykman, ungmoderat och ordförande för ungdomsförbundet. Han var snabb med att på sin Facebook-sida (se statusuppdateringen 29 december 2009) proklamera sitt stöd för lobbygruppens plagiatverk och därutöver kalla det “En viktig hemsida!”.

Frågan är exakt vad Wykman anser vara viktigt med en hemsida som ursäktar Israels krigsbrott. Att hemsidan medvetet sprider felaktig information om vem som bröt vapenvilan? Att hemsidan konsekvent tillbakavisar FN:s granskning av krigsbrotten, den sk Goldstone-rapporten? Att Hamas attacker mot civila, som förvisso måste fördömas, är det enda som nämns som upprinnelsen till Gazakriget? Att Israels kollektiva bestraffning av 1,3 miljoner palestinier i det som kallas “världens största utomhusfängelse” inte nämns? Att ingenting sägs om att Israel är ockupanten och därmed ytterst ansvarig för händelseutvecklingen i området?

Det blir ännu mer tragiskt när man ser vilka andra som i likhet med Niklas Wykman tyckt att hemsidan varit viktig. På knuff.se hittas 17 länkar till bloggar där hemsidan “2922 sömnlösa nätter” nämns. Det finns två gemensam nämnare för dessa 17 bloggar; de är proisraeliska och islamofobiska (och ja, SvD:s Per Gudmundson är också inräknad). Två karaktäristiska drag för den extremhöger som återfinns inom Moderaterna, Kristdemokraterna och och som utgör Sverigedemokraterna. Ett exempel är bloggen Jihad i Malmö (namninspiration från Nationaldemokraternas kampanj ‘Jihad mot folkhemmet‘?) som drivs av en kristdemokrat som såg ett “sundhetstecken” i att Malmöpolisen kallade Rosengårdsbor för “araber och negrer”. Niklas Wykman, ordförande för Moderaterna ungdomsförbund, hittar alltså vänner bloggosfärens allra brunaste fåra.

Historien är förstås väldigt obehaglig och ett sjukdomstecken i den svenska debatten om Israels ockupation av Palestina. Israelvännerna i Sverige visar gång på gång att de saknar varje mått av skam och ånger. Inte ens när de blivit motbevisade. Istället målas nya konspirationsteorier upp och nya fiender plockas fram för att skrämmas med. Men den viktigaste slutsatsen är de som försvara Israels agerande som ockupant börjar bli allt mer isolerade. Idag hittar vi dem i sällskap med allsköns extremister som hittat en plats i bloggosfären.

Till sist, vill jag rekommendera alla att de filmen To Shoot an Elephant som sänds över hela världen idag! Hitta visningarna i din stad här eller se filmen online på filmens hemsida.

Glöm inte att beställa ett exemplar av antologin “22 sömnlösa nätter – en bok om kriget i Gaza“.

Andra som bloggat: Alliansfritt Sverige, Röda Berget, Jöran Fagerlund, Anna Wester, Svensson
I medierna: AB, DN, Sydsvenskan