Hem / Nyheter / 20 låtar, nio filmer och fyra dataspel = ett års fängelse och 30 miljoner kronor

20 låtar, nio filmer och fyra dataspel = ett års fängelse och 30 miljoner kronor

16 april, 2009

Idag kom domen i Pirate Bay-målet. De fyra åtalade dömdes till ett års fängelse vardera och 30 miljoner kronor i skadestånd. Film- och skivbolagsindustrin gick segrande ur rond ett, nu väntar överklagande och en ny rättegång.

Domen mot Pirate Bay är inte oväntad, men skrämmande. Det är uppenbart att personlig integritet och rättssäkerhet är vatten värt när det finns större och starkare krafter med i spelet. Svenskt rättsväsende är politik – det genomsyras av ekonomiska intressen liksom resten av samhället. Idag vann de krafter som inte drar sig för att försämra rättssäkerheten och angripa den personliga integriteten, för den ekonomiska vinningens skull.

Men medan rättegångar har sina domar och fängelsestraff sina slut finns det ingen ändpunkt för fildelningen och den tekniska utvecklingen. Precis som man skrattar åt de som upprördes över kassettbanden på 70-talet skrattar man åt Antipiratbyrån och deras kompisar i skivbolagsindustrin redan idag, och säkerligen än mer om 30 år.

Den sista ronden har inte gått. Fildelningen, som möjliggör ett större och rikare kulturutbud, tillgängligt för fler, kommer inte att upphöra på grund av en sådan här dom. Men det är inte desto mindre orimligt och ohållbart att en hel ungdomsgeneration betraktas som kriminella. Avkriminalisera fildelning för privat bruk – nu!

 

Demonstration mot domen i morgon, lördag 18/4. 14:00 på medborgarplatsen i Stockholm

Hanna Cederin, Ung Vänsters förbundsstyrelse

 

För mer information, kontakta

Hanna Cederin, förbundsstyrelseledamot
[email protected], 073-998 07 55

Elisabeth Biström, informationsansvarig för Ung Vänster
[email protected], 070-203 82 04