Coronakrisen

Vi står inför en av de värsta ekonomiska kriserna i modern historia som en följd av pandemin…

Fortsätt läsa Bli medlem

Sociala medier

VI BÖR FÅ VETA VÅRA RÄTTIGHETER!⠀

Idag finns det gott om chefer som utnyttjar unga på arbetsmarknaden. Vi borde ha rätt att få veta våra rättigheter. Det ska inte vara lätt för cheferna att ge oss för låg lön eller 3 strunta i vår arbetsmiljö bara för att vi är unga. Därför borde arbetslivskunskap införas som ett obligatoriskt ämne på gymnasiet.⠀

Det är ett stort problem att unga inte vet vad som gäller på jobbet och därför inte kan hävda sina rättigheter mot arbetsgivare som försöker utnyttja dem. Skolan ska förbereda oss för arbetslivet och det är inte samma sak som att enbart lära oss ett yrke. Vi behöver få veta vad facket är, vilka lagar som gäller på arbetsmarknaden, hur man arbetar utan att skada sig och en massa andra saker som vi kommer att använda efter gymnasiet. Vi förtjänar att veta våra rättigheter och därför kräver Ung Vänster att arbetslivskunskap ska vara ett obligatoriskt ämne på gymnasiet.

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET FÖR ALLA!⠀

Som vi tidigare i veckan har tagit upp så finns det färre lärlingsplatser för unga som kommer ut på arbetsmarknaden efter att man gått ett yrkesprogram. Att man i en sådan situation inte heller kan studera vidare på annat håll (t.ex på högskolan) gör att man blir extra utsatt på arbetsmarknaden. Yrkesprogrammen var högskoleförberedande precis som vilka andra linjer som helst på gymnasiet tills borgarna 2011 såg till att ta bort de högskoleförberedande ämnena som obligatoriska. I samband med det minskade också antalet som sökte till yrkesförberedande program på gymnasiet. För att stärka yrkesprogrammen och skydda dess elever från att hamna i en utsatts sits krävs det därför att man återigen återinför detta.

FLER LÄRLINGSPLATSER!⠀

Det finns för lite lärlingsplatser idag. Trots att man går ett yrkesförberedande program så får man inte alltid jobb inom det yrket man utbildat sig till för att företagen inte anställer lärlingar. Trots att lärlingstiden hos de program som har lärlingar är en studieperiod innan man får ett yrkesbevis så är det inte alls lika många som går på yrkeslinjer på gymnasiet som får en lärlingsplats. Att vara lärling är något som sker efter avslutad gymnasieperiod och något som ligger på eleven att hitta, lite som att söka ett jobb. Tyvärr så finns det väldigt få lärlingsplatser idag – de flesta företag vill bara anställa färdigutbildade yrkesarbetare vilket resulterar i att många aldrig får gå klart sin utbildning. Det måste finnas fler lärlingsplatser så att folk får avsluta sin utbildning.

APL ÅT ALLA!⠀
Idag är det långt ifrån alla elever som får en riktig praktik, på en riktig arbetsplats, med en riktig handledare. Vi kräver att alla ska få en bra APL och kunna få sina första kontakter till arbetslivet. Det får vara nog med att man skiter i yrkesprogrammen⠀

APL är ett annat ord för praktik. Idag får inte alla elever på yrkesprogram “riktiga” praktiker utan ofta löser skolorna det problemet på lite olika sätt: ibland genom att eleverna får vara kvar i skolan med läraren, ibland med att eleven får praktisera på en arbetsplats som egentligen inte är dess yrke: t.ex en byggelev som får praktisera på ett byggvaruhus, alltså i en affär, istället för det den utbildar sig till. Det händer också att lärare eller ansvariga på skolan skickar praktikanter för att arbeta med något som de själva känner för, så de slipper anställa riktiga arbetare. Praktiken är ofta den första kontakten man får med den bransch som man sedan kommer att arbeta inom och en stor möjlighet för elever att få sommarjobb, referenser eller eventuell anställning efter gymnasiet. Att elever inte får riktig praktik drabbar framtidens möjlighet till jobb. Praktiken är en lika stor del av utbildningen som något annat och bör behandlas som det.

EN STOR FEMINISTISK SEGER. Kamp lönar sig!⠀

I veckan har abort avkriminaliserats i Mexiko. Det här är en stor seger för den feministiska rörelsen i allmänhet och speciellt för Mexikos kvinnorättsrörelse. Idag när aborträtten hotas av konservativa krafter på många håll världen över är det viktigt att fira delsegrar och låta dem påminna oss om att kamp faktiskt lönar sig. Ung Vänster kommer alltid att fortsätta kämpa för kvinnans rätt till sin egen kropp och emot könsmaktsordningen, tills varje kvinna är fri!


Bli medlem i Ung Vänster

Vill du vara med och stoppa klimatförändringarna? Vill du krossa könsmaktsordningen? Vill du vara med och riva klassamhället? Då borde du gå med i Ung Vänster, i kampen för ett annat samhälle!

Vad händer i förbundet

Här hittar du våra senaste uttalanden och händelser

Visa alla artiklar
 • Nominera till förbundets utskott!

  I augusti kommer förbundsstyrelsen välja nya utskott. Nytt för i år är att vi kommer…

  Visa alla artiklar Läs artikel
 • När kommer vaccinet som får män att sluta hata kvinnor?

  Fem. Det är hur många kvinnor som har mördats av män på tre veckor. Fem…

  Visa alla artiklar Läs artikel
 • Läs Ava Rudbergs första maj-tal

  Feminister, socialister, första maj firare idag samlas vi för att protestera mot det klassamhälle som…

  Visa alla artiklar Läs artikel
 • Därför behöver vi kommunism

  Dagens samhälle är i grunden ojämlikt och präglas av enorma klasskillnader. Så ser det ut…

  Visa alla artiklar Läs artikel
Förbundscentralen

Kungsgatan 84

Hitta ditt distrikt!

Kontakta ditt distrikt för att få veta vilken klubb du ska organisera dig i!

Visa alla distriktsexpeditioner