Hem / Nyheter / Aktionsdag den 8 april

Aktionsdag den 8 april

6 april, 2003

Vi vet att det just nu pågår en masslakt på tusentals oskyldiga människor.
Vi vet att det genomförs ett olagigt angreppskrig mot ett folk som redan fått lida tusenfalt.
Vi vet att den nakna kolonialismen – det oförblommerade föraktet för icke-vita människoliv – gör comeback genom stridsvagnseld och Tomahawk-missiler, därtill på bästa sändningstid.

Och vi vet att Sverige expoterar vapen till detta krigshelevete, som regeringen, nu efter de massiva fredsmanifestationerna i landet, säger sig vara mot.

Vi vet det.
Vår regering vet det.

ändå fortsätter vapenexporten.
Det är en skam för regeringen. För den regering som börjat skicka sina ministrar på fredsmanifestationer men som blandar bort korten när det är dags att göra något konkret, något som kräver hårdare ryggrad än vad som krävs för att stå framför en mikrofon och tala om FN.

Nu är det upp till bevis. Den svenska vapenexporten till USA och Storbritannien måste upphöra.. Det är fullständigt orimligt att denna export fortsätter. Bestämmelserna är till för just denna situation. När USA och Storbritannien är krigförande länder – därtill angripare i ett krig som statsministern själv sagt är folkrättsvidrigt – så kan inte Sverige exportera vapen till dessa länder.

Attac och andra organisationer har utlyst en aktionsdag mot de företag som när kriget i Irak. Det finns en rad svenska företag som gör det och det är viktigt att detta uppmärksammas. Ung Vänster uppmanar enskilda och klubbar att föra fredsarbetet vidare, bland annat genom att delta i denna aktionsdag.

Svenska freds har gott om information om svensk vapenproduktion och -export, och den informationen kan man bland annat få genom Olav Unsgaard på [email protected]

Mer information kan också fås på Attacs hemsida www.attac.nu eller av America Vera-Zavala; [email protected]

Ja till fred och folkrätt!
Ingen vapenexport från vårt land!
Inget krig i vårt namn!