Hem / Pressmeddelanden / Arbetslös – tjalalalala

Arbetslös – tjalalalala

6 juni, 2010

I dagarna tar hundratusen gymnasieelever studenten. På skogårdar runt om i landet skrålas det "att den ljusnande framtiden är vår". För många kommer det dock innebära att man slängs ut i arbetslöshet. För vår generation har framtiden kommit att innebära försämringar, nedskärningar och urholkningar av vår trygghet som fullständigt eskalerat de senaste fyra åren.

Med udden riktad mot Sveriges ungdomar har den moderatledda alliansen attackerat den svenska arbetsmarknaden. Man har inom loppet av fyra år stiftat diskriminerande arbetsmarknadslagar som diskriminerar unga i A-kassan. Man har sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar med snack om "en fot in på arbetsmarknaden" men det har inte skapat några nya jobb utan bara resulterat i att skattepengar går till vinster i företag med många ungdomar anställda. Regeringen har under pågående finanskris förmodligen slagit rekord i att inte göra något för att stoppa ungdomsarbetslösheten.

När moderaterna nu, trots sitt snack om att inte röra arbetsrätten, föreslår en förlängning av provanställningstiden från sex till tolv månader är det knappast en överraskning. Moderaternas udd har alltid varit riktad mot lagen om anställningsskydd. Med en förlängning av provanställningstiden ökar den otrygghet som innebär att vi tvingas arbeta upp till ett år utan de rättsliga garantier som normalt sett tillkommer de som jobbar. Provanställning är faktiskt den mest osäkra anställningsformen av alla. Eftersom man kan sägas upp utan saklig grund gäller det att vara inställsam mot arbetsgivaren och tävla med sina kollegor om vem som kan ta mest skit utan att klaga. För vi har lärt oss att den som bråkar får gå.

När den första skolfria dagen kommer bär den med sig en baksmälla som ingen champagnedimma kan tävla med. Den är en allt annat än ljus framtid som möter vår generation om den moderatledda regeringen får sitta kvar på regeringsmakten. Istället för rätt till fasta jobb som skulle innebära schyssta livsvillkor ska vi unga fortsätta utnyttjas som ett B-lag på arbetsmarknaden utan att kunna hävda vår rätt.

Sjunga om studentens lyckliga dar – det vore nåt. Ung Vänster kräver att alla ska ha rätt till ett fast jobb efter gymnasiet.

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 100606

För mer  information kontakta pressekreterare Hanna Cederin på 0762 478 321 eller  [email protected].