Hem / Blogg / Arbetslöshetslinjen

Arbetslöshetslinjen

23 februari, 2009

10966 personer blev varslade den här månaden och ännu återstår några dagar av februari månad. Bakom månadens varselsiffra – 1o966 – gömmer sig lika många tragiska människoöden. Det är ingen tvekan om att alla dessa människor kunde få något helt annat än det som väntar dem i det borgerligt styrda Sverige.

Det finns inga jobb. Regeringens jobbpolitik är ett misslyckande om det nu var så att Reinfeldt hade som ett uppsatt mål att skapa arbetstillfällen. Men det har aldrig funnits ett sådant mål. Regeringens plan är att strunta i att skapa jobb för att istället, med all kraft, skapa arbetslöshet. Så sätts pressen på facket, på de som arbetar, på kollektivavtalen och på lönerna. Sänkt a-kassa, fler otrygga anställningsformer och totalvägran att rädda de jobb som försvinner i och med lågkonjunkturen är lika med fler arbetslösa med lägre ersättning.

Idag skriver Dagens Nyheter om a-kassereglerna för de som deltidsarbetar. Den som är deltidsarbetslös får ersättning i 75 dagar för att sedan bli man av med sin ersättning. Det gäller också de dagar som man har kvar för heltidsarbetslöshet. Många har att välja mellan att gå upp i heltid – vilket förutsätter ett icke-existerande heltidsjobb – eller heltidsarbetslöshet.

Alltså: Regeringen har byggt upp ett system där folk som har jobb tvingas bli arbetslösa!
Alltså: Från jobb till arbetslöshet!

Dags att byta regering! Dags att byta politik! Höj a-kassan! Satsa Sverige ur krisen!

Andra som bloggat: Alliansfritt Sverige, Ett Hjärta Rött, Dagens Arena Redaktionsblogg, Dagens Arena
I medierna: DN