Hem / Nyheter / Låt jakten börja, men fildelningen går inte att stoppa

Låt jakten börja, men fildelningen går inte att stoppa

24 februari, 2009

Idag röstar Sveriges riksdag igenom IPRED-lagen. Det blir en viktig markering till Hollywood och till skivbolagen om att svenska politiker gärna värnar upphovsrättslobbyns intressen, och därmed väljer en teknikfientlig, bakåtsträvande väg i frågan om fildelning. Miljontals svenska invånare hamnar i skottgluggen för lagen som, trots att den moderna tekniken gör det lätt att vara anonym på internet, kommer att håva in en betydlig summa pengar till upphovsrättsindustrin. De allianspolitiker som idag röstar ja bryter i samma stund det löfte man gav under valrörelsen 2006 – "vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration".

Ett brev på posten med skadeståndskrav, en rättegång där du tvingas bevisa din oskuld på egen bekostnad, för ett brott som begåtts via ditt internetabonnemang men inte nödvändigtvis av dig. Lagen innebär en rättsosäker och integritetskränkande process med felande länkar från början, då privata organisationer får tillgång till privatpersoner bakom IP-adresser, till slut, då den förlorande parten är den som tvingas betala rättegångskostnaderna – summor som kan innebära livslånga skulder för en tonåring.

Men fildelningen går inte att stoppa och tur är väl det. Aldrig förr har mänskligheten haft sådana möjligheter att med små resurser sprida, skapa och ta del av kultur globalt. Upphovsrättsindustrin kommer göra allt för att möta detta hot mot dess kärna – att monopolisera och tjäna pengar på människors behov av kultur.

Ung Vänster menar att fildelning är avgörande för en rikare kultur. Med tiden kommer IPRED, liksom alla försök att hejda utvecklingen, bli tandlösa. Det är skamligt att svenska politiker låter Hollywoods ekonomiska intressen gå före rättssäkerhet, integritet och demokrati. Ung Vänster vill avkriminalisera fildelning för privat bruk – för en rik och fri kultur.


Hanna Cederin, Ung Vänsters förbundsstyrelse

 

För mer information, kontakta

Hanna Cederin, förbundsstyrelseledamot
[email protected], 073-998 07 55

Elisabeth Biström, informationsansvarig för Ung Vänster
[email protected], 070-203 82 04