Hem / Pressmeddelanden / Arbetspool och springvikariat för Svensson, Lundgren, Olofsson och Leijonborg.

Arbetspool och springvikariat för Svensson, Lundgren, Olofsson och Leijonborg.

21 augusti, 2002

Hans Linde, vice ordförande i Ung Vänster, utmanar de borgerliga partiernas företrädare genom att kräva att de tar konsekvenserna av sina förslag om en urholkad arbetsrätt.

– Jag har varit timanställd själv och vet vad det innebär. Det är en oerhörd ofrihet. Man kan bli uppringd på morgonen och först då få veta om man ska dyka upp på jobbet. Det går inte att planera sina dagar. Det går inte att få en betald semester eller köpa saker på avbetalning, säger Linde.

– Bland ungdomar har den här typen av otrygga anställningar exploderat de senaste åren. Otrygga anställningar och ekonomisk stress hör också till de viktigaste orsakerna till den galopperande ohälsan på arbetsmarknaden.

– De borgerliga partiledarna, som pratar om ”flexibilitet” och om att ”befria individen” när de vill avveckla arbetsrätten är antingen cyniska lögnare eller helt bortkopplade från den verklighet som de tror sig beskriva. Högerns flexibilitet innebär bara flexibilitet för företagen, för oss andra är det frågan om slavkontrakt. De enda som befrias av en skrotad arbetsrätt är arbetsgivaren, vi andra fjättras till en osäker livsstiuation.

– De borgerliga partierna vill tillsammans se till att det blir ”lättare att visstidsansälla och anlita personal från bemanningsföretag”. För att de ska veta vad det är de pratar om föreslår jag därför att man inrättar en flexibel arbetspool för ledande borgerliga partiföreträdare. Där skulle de kunna bli uppringda på morgonen och eventuellt få arbetsuppgifter. Till exempel får man veta från dag till dag om man ska vara ordförande för folkpartiet, städa Per Unckels kontor eller hänga i en folkpark utan att få lön.

– Givetvis skulle då principen Först in sist ut också avskaffas, som borgarna föreslår, varför Alf Svensson får se till att lägga på ett extra kol. Kanske kan han utnyttja moderaternas förslag om att människor över 50 år ska kunna avtala bort såväl anställningsskydd som avtalsenlig lön. Moderaterna menar att ”större flexibilitet” ska till eftersom det ”ger ökat manöverutrymme för den äldre arbetskraften”.

– Om inte de borgerliga företrädarna är beredda att underkasta sig sådana villkor måste de svara på frågan varför de vill tvinga andra arbetstagare, i synnerhet ungdomar, att ge upp sina rättigheter på arbetsmarknaden. Att det skulle handla om frihet framstår som ett trist skämt, när det i undersökning efter undersökning framgår att ungdomar vill ha fasta jobb med lön att leva på.

Hans Linde kommer imorgon att befinna sig i Uddevalla i samband med Ung Vänsters valturné och där ta upp framför allt frågan om osäkra anställningar för ungdomar.

För mer information, kontakta Hans Linde: 0736 220 962