Hem / Pressmeddelanden / Graffitifestival!

Graffitifestival!

22 augusti, 2002

Lördagen den 24 augusti ordnar Ung Vänster Hässelby-Vällingby en graffitifestival i Stockholm.

Målet är att uppmärksamma både de allt större fritidsproblemen i staden och hetsjakten på graffitimålare. Festivalen ses av arrangörerna som en manifestation för allas rätt till en meningsfull fritid. Det utlovas uppträdanden av bland annat skivaktuella Heli och Karl Katharsis, Stor & Liten, Kung Henry och F.A.B.L.E, uppvisningar i breakdance och boogie, open mic, tjugo meter duk, instruktörer som lär ungdomar grunderna i graffitimålning, och försäljning av tröjor och tidningar från Underground Productions.

– Borgarna säger att man i mångfaldens och privatiseringarnas Stockholm har skapat en stad där alla kan göra vad de vill på fritiden – när de vill och hur de vill. Vi vet att det inte är någonting annat än skitsnack. Våra faktiska möjligheter att göra någonting meningsfullt på fritiden är beroende av plånbok och kön. Fritidsgårdar och replokaler läggs ned på löpande band. Folkets Hus och samlingslokaler stängs. Samtidigt bedrivs det en hetsjakt mot ungdomar som utvecklar sin kreativitet och nya konstformer, säger Clara Lindblom, en av arrangörerna.

– De kallar oss klottrare, när vi är ungdomar med en kreativitet som egentligen borde uppmuntras. Den totala avsaknaden av lagliga graffitiväggar i Stockholm hindrar oss från att utvecklas och bli bättre, menar Lindblom.

– Vi vägrar att förpassas till en fritid på McDonalds eller dyra fik – vägrar att matas med borgarnas konsumtionskultur. Vi kräver lagliga alternativ för vår konst. Vi kräver fritidsgårdar och replokaler. Vi kräver en meningsfull fritid för alla – inte bara för de rika, avslutar hon.

Tid och Plats: Fornkullen, den 24:e augusti, 19.00, bakom S:t Jacobis gymnasium. T-bana till Vällingby, uppgång Lyckselevägen, därefter skyltat.

För mer information, kontakta: Clara Lindblom 0736-316364