Hem / Blogg / Återigen: Stoppa det nazistiska våldet!

Återigen: Stoppa det nazistiska våldet!

21 maj, 2008

På ett nätverksmöte i måndags nåddes jag av nyheten att nazister angripit och misshandlat deltagare på en Feminist-festival (se även här) som arrangerades av Färnebo folkhögskola. Sju personer fördes till sjukhus.

När det gäller högerextremt våld är tystnaden från makthavare, rätts- och polisväsendet fullständig. Någon enskild frilansjournalist, säg Magnus Sandelin, försöker sig på politiska poänger genom att klumpa ihop nazister med organisationer på vänsterkanten. Målet är förstås att få folk att tro att alla är lika goda kålsupare. När en Ung Vänster-konsert attackeras eller privatpersoner angrips, ska reaktionen vara “Rätt åt dem” eller “Det är ju bara extremister som bråkar“. Men i slutändan är det demokratin som sätts på undantag. När medlemsskap i ett fackförbund, politiskt parti, asylnätverk, muslimsk eller judisk församlig är lika med våld eller hot om våld från högerextremister och fascister så är organisations- och mötesfrihetens dagar räknade.

Det finns förstås dem som tjänar på utvecklingen. Regeringens tystnad och passivitet härrör ur ett egetintresse för att hålla pressen på politiska motståndare.

Läs tidigare inlägg om ämnet,
Fram med nycklarna, folks
Regeringen flirtar med rasister
Ung Vänster får pris av artister
Högerextremt våld måste prioriteras