Hem / Pressmeddelanden / Vårdnadsbidraget – ett stort steg bakåt

Vårdnadsbidraget – ett stort steg bakåt

25 maj, 2008

Från 1 juli genomförs ännu en av alliansregeringens stenåldersreformer, vårdnadsbidraget. Ett bidrag för dem som håller sina barn borta från dagis – men även sig själva borta från arbetsmarknaden och behändigt nog arbetslöshetsstatistiken. Alliansen låter genom reformen svenska kvinnor ta ännu ett steg bort från arbetsmarknaden, in i hemmets och beroendets vrå. Man kallar det hela för valfrihet.

Som vanligt när borgerligheten talar om valfrihet, gäller det förstås bara ett fåtal. Väljer du att stanna hemma med ditt barn blir månadspengen maximalt 3000 kronor och du kan inte samtidigt gå på A-kassa. Kommunal genomförde nyligen en undersökning där man frågade folket om vårdnadsbidraget. Bara 28 % väljer att hellre satsa på bidraget än på förskolan. Ställer man frågan om vad de tycker ifall vårdnadsbidraget införs på bekostnad av förskolans kvalitet, vill endast en av tio fortfarande att reformen ska genomföras.

Faktum är att pengarna till vårdnadsbidraget tas från samma kaka som den offentliga barnomsorgen. De föräldrar som inte har råd att stanna hemma sätter sina barn i en förskola med sinande resurser. I praktiken tar man pengar från barnomsorgen och stoppar i fickorna på de allra rikaste. Kommunerna uppmuntras till nedskärningar i och med att ett vårdnadsbidrag är långt billigare än en dagisplats.

En fungerande och omfattande barnomsorg är den enskilt viktigaste faktorn för svenska kvinnors möjlighet till sysselsättning och självständighet. Borgerligheten visar gång på gång prov på sin kvinnosyn. När alliansen säger valfrihet menar man en valfrihet som sker på bekostnad av kvinnors rätt till oberoende och tillträde till arbetsmarknaden och en valfrihet som leder till en utarmad offentlig sektor.

Det som på allvar skulle ge svenska kvinnor valfrihet är en utbyggd offentlig sektor, rätt till heltid och höjda löner.  Istället får vi sänkta skatter, sämre barnomsorg och subventioner till de rikaste. Så stavas borgerlig valfrihet.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 080525

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-241213