Hem / Pressmeddelanden / Att skapa sina terrorister

Att skapa sina terrorister

15 oktober, 2006

För en vecka sedan mördades den ryska journalisten, författaren och människorättskämpen Anna Politkovskaja. Kriget I Tjetjenien är ett av dom smutsiga och brutala krig som bedrivs I modern tid. Den ryska militärens övergrepp på den tjetjenska civilbefolkningen är en katalog över terrorförbrytelser.

Anna Politkovskaja vände genom sina artiklar och böcker omvärldens ögon mot Tjetjenien och gjorde oss alla medvetna om dom fruktansvärda villkor som Tjetjenierna lever under. Inför dessa livsvillkor har den svenska utrikespolitiken alltför länge varit passiv, och man har istället ägnat sig åt att stryka regeringen I kreml medhårs, bland annat genom att systematiskt utvisa flyktingar från Tjetjenien – tillbaka till en vardag av skräck, tortyr och förföljelse. Rysslands krig bedrivs I terroristbekämpningens namn – men skapar istället de terrorister man säger sig vilja utplåna.

På samma sätt ser man att USA:s bombningar av Irak och Afghanistan inte har dödat terrorister, utan skapat dem. Detsamma gäller Israels vidriga Apartheidpolitik i Palestina, som skapar en situation där frustrationen och desperationen är så stor att självmordsbombningarna ökar – inte minskar – till följd av murbygget.
Innan USA bombade Afghanistan fanns en liten grupp extremister – nu finns en hel rörelse. För varje attack mot civilbefolkingen ökar desperationen och hatet – och därmed har man skapat en grogrunden för att organisationer som uttnyttjar hopplösheten i situationen växer.

För att citera ur den text Politkovskaja arbetade med att färdigställa den dag hon blev mördad: "Man ska inte trösta sig med illusioner om att det var en slump. Ju fler "utnämnda terrorister", desto fler blir de verkliga."

Antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 061014-15

 

För mer information, kontakta:
Jonas Lindberg, vice ordförande: 070-400 34 13,
Anna Herdy, informationssekreterare: 073-593 33 86