Hem / Pressmeddelanden / Bojkotta Israel under friidrotts-EM!

Bojkotta Israel under friidrotts-EM!

1 augusti, 2006

I veckan samlas idrottare från 49 europeiska länder i Göteborg för att delta i friidrotts-EM. Bland deltagarna återfinns Israel som sedan flera decennier ockuperar palestinska områden och under snart en månad oupphörligen genomfört brutala angrepp mot Libanon och dess civilbefolkning. Ung Vänster kräver nu att Sverige agerar för att Israel inte skall välkomnas till friidrotts-EM.

– Ett välkomnande av Israel till tävlingarna är att ge ett indirekt stöd till deras kränkningar av mänskliga rättigheter, samtidigt som en bojkott tydligt visar omvärldens avståndstagande från de människofientliga handlingarna i Libanon och Gaza.

– Det är dags att Sverige tar ett tydligt ställningstagande mot ockupationer och kränkningar och börjar föra en värdig och självständig utrikespolitik till försvar av mänskliga rättigheter och folkens rätt till motstånd, säger Ida Gabrielsson, ordförande för Ung Vänster.

– Att utestänga stater från idrottsevenemang på grund av att de genomför övergrepp är inget nytt eller främmande. Bojkotten av Sydafrika under apartheidregimen är ett utmärkt exempel på en bojkott som inte bara var legitim utan också effektiv, säger Ida Gabrielsson.

Ung Vänster startar nu ett upprop för att genom namninsamling arbeta mot att Israel välkomnas till friidrotts-EM.

– Det finns väldigt många som vill visa sin avsky för det som Israel nu står för. Att protestera genom att skriva på vårt upprop är ett bra sätt. Man kan naturligtvis också skriva insändare eller ansluta till de manifestationer som arrangeras runt om i landet. Det viktigaste är att många gör sin röst hörd för att stoppa vansinnet, och att omvärlden vägrar acceptera det som sker, avslutar Ida Gabrielsson.

Skriv på Ung Vänsters namninsamling här.

För mer information, kontakta:

Ida Gabrielsson, ordförande Ung Vänster
073-8241213

Joel Phalén, pressekreterare
070-6669897