Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster på Pride!

Ung Vänster på Pride!

1 augusti, 2006

Pridefestivalen har dragit igång i Stockholm, och som vanligt är Ung Vänster på plats tillsammans med vänsterpartiet. Vårt tält är öppet varje dag, och där kan man t.ex. delta i lekar och tävlingar med fina priser, mingla, prata politik och träffa förbundets och partiets aktivister.

– Pridefestivalen är definitivt en av årets höjdpunkter och inte bara en fantastisk fest utan även ett utmärkt tillfälle att diskutera politik i allmänhet och HBT-frågor i synnerhet, säger Ida Gabrielsson, ordförande för Ung Vänster.

– I lagboken anses fortfarande heterosexuella ”normala” medan HBT-personer finns med som undantag. Det finns ingen anledning att inte göra till exempel äktenskapsbalken könsneutral. Men frågan om sexuellt likaberättigande måste även omfatta mer än lagarna. Dagligen får människor utstå kränkningar och hets på grund av sin sexualitet, fortsätter Ida Gabrielsson.

Bland mycket annat kommer Ida Gabrielsson att delta i olika arrangemang på festivalen. Hon kommer t.ex. att träffa festivalbesökare för att diskutera politik i tältet, samt medverka i en paneldiskussion kring arbete mot rasism och homofobi.

– Det är bra att alla politiska partier finns på plats och att det förekommer politiska diskussioner, eftersom det utgör ett tillfälle att visa den tydliga skillnad som finns mellan partiernas HBT-politik. Ung Vänster och vänsterpartiet driver en stor mängd frågor som står i skarp kontrast till det bakåtsträvande som stora delar av högern står för, avslutar Ida Gabrielsson.

En förteckning av Ung Vänsters och vänsterpartiets aktiviteter under veckan finns nedan:

Vi kommer att arrangera aktiviteter såväl i Pride House som i Pride Park och framförallt så kommer vi att ha en jättestor sektion i Prideparaden som går genom Stockholm på lördagen den 5 augusti.

Tisdag i Pride House

Har lesbiska särskilda vårdbehov?

Kom och berätta för våra politiker och vårdgivare om hur verkligheten ser ut. Finns det problem kring bemötande, osynliggörande etc? Medverkande: Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Sevefjord (v), ansvarig för bla. Kvinnor hälsa, och Mia Birgersson (v), öppet lesbisk landstingspolitiker. Medverkar gör även Gynekolog, barnmorska, kuratorer med erfarenheter i ämnet. Moderator: Håkan Jörnehed (v), öppet homo landstingspolitiker.

Pris: Entréavgift till Pride House.
Plats: Pride House, B 108. Tid: 01 aug 13:00-14:50

Pride Park varje dag

Kom till Ung Vänsters tält

Ung Vänster och Vänsterpartiet finns på plats med ett eget tält varje dag under Pridefestivalen. I tältet kommer du att kunna delta i lekar och tävlingar med fina priser. Det kommer att anordnas folkomröstningar och, tipspromenader och favoritleken Finn en Vän. Företrädare för Ung Vänster och Vänsterpartiet kommer att finnas på plats för att svara på dina frågor. Mellan kl.17:00 och 19:00 varje dag kan du träffa partiföreträdare som t.ex. Lars Ohly, Tasso Stafilidis, Josefin Brink, Hans Linde, Kalle Larsson, Birgitta Sevefjord och många fler.

Fredagen 4 augusti

Lars Ohly besöker tältet 17:00-19:00. Passa på att ställa dina frågor om Lasses och partiets HBT-frågor.

Kandidatmingel kl 19:00-21:00. Titta in i vårt tält på en bit flatbröd och ta chansen att prata med några av Vänsterpartiets öppna HBT-kandidater inför höstens val. Ställ frågor om lagstiftning, familjepolitik, sjukvård, skolfrågor – ja vad du vill. Bland andra deltar riksdagskandidaterna Hans Linde från Göteborg, Josefin Brink från Stockholm, Marianne Berg från Malmö och riksdagsledamoten Tasso Stafilidis från Stockholm. Kommun- och landstingspolitiker som Håkan Jörnehed från Stockholm, Mia Birgersson från Sundbyberg och många fler deltar också.

Lördagen 5 augusti

Mellan 18:00 och 19:00 kommer Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson att mingla i tältet. Snacka och ställ frågor om vad du vill.

Ung Vänster i Paraden

Ung Vänster kommer tillsammans med Vänsterpartiet att ha en stor sektion i Prideparaden (5 augusti). Vi samlas i humlegården kl 14:30. Titta efter röda fanor! I år kommer vi att ha en ännu större bil än förra året och ännu bättre musik. Om du vill vara säker på att få plats på flaket ska du komma redan kl 14:00.