Hem / Pressmeddelanden / Borde Bo Lundgren utvisas?

Borde Bo Lundgren utvisas?

20 augusti, 2002

– Om värderingar skulle handlar om demokrati och jämlikhet skulle Bo Lundgren och hela hans parti vara de första som åker ut ur landet. Det säger Paula Mulinari, vice ordförande i Ung Vänster.

Moderaterna har lagt förslag på att människor som ansöker om svenskt meborgarskap skall ha kunskaper om Sverige. Exakt vad detta är kan inte Lundgren förtydliga, men det handlar inte om svensk historia utan om svenska värderingar. Moderaternas förslag är en tillbakagång till en tid då medborgarskapet byggde på något annat än den enkla principen att man lever i ett land. Nu måste man plötsligt dela världsbild med Bo Lundgren för att kunna bli svensk medborgare. Personligen vill jag inte dela något med Bo Lundgren och jag anser att ingen skall behöva dela något med Lundgren för att bli svensk medborgare. För vad är det för värderingar vi talar om? Skall högern bestämma är det antifeministiska och antidemokratiska värderingar som är de svenska värderingarna.

Högern har konsekvent genom historien haft en tydligt antifeministisk värdegrund, man tyckte inte att kvinnor skulle ha rösträtt, man har varit emot abort, mot den offentliga sektorn och man lägger fortfarande förslag som skulle låsa kvinnor vid hemmet. Högern har alltid haft en antidemokratiskt värdegrund. Man har motsatt sig alla demokratiska reformer som inneburit att människor fått mer inflytande över sina liv, i allt från rösträtten till arbetsrätten. är det dessa värderingar som Bo Lundgren nu vill att alla som ansöker om medborgarskap skall bekänna sig till för att blir godkända som svenska medborgare?

Om värderingar skulle handlar om demokrati och jämlikhet skulle Bo Lundgren och hela hans parti vara de första som åker ut ur landet. Men till skillnad från Bo anser Ung Vänster att man faktiskt kan leva i Sverige även om man inte delar exakt samma åsikter och värderingar som oss.

Paula Mulinari, vice ordförande Ung Vänster
För mer info ring Paula Mulinari 0736-69 00 08
eller Pål Brunnström 08-654 31 00