Hem / Pressmeddelanden / Bort med smygavgifterna i skolan!

Bort med smygavgifterna i skolan!

22 augusti, 2004

Nu är sommarlovet över och tiotusentals elever runt om i Sverige har återvänt till skolbänkarna. Att utbildningen i gymnasieskolan ska vara avgiftsfri står klart och tydligt i skollagen. Trots detta kommer elever på bygg att mötas av krav på att köpa skyddsutrustning, elever på frisör tvingas att inskaffa saxar och elever på natur få pallra sig iväg och köpa fina miniräknare, som är nödvändiga för att klara utbildningen. Denna typ av smygavgifter blir allt vanligare såväl på privata skolor som på kommunala.

Att avkräva elever pengar är inte bara olagligt, det är också ett slag i ansiktet på elever som redan har för lite att röra sig med. Om man inte har en pappa med fet plånbok så svider skyddsskorna för 500 spänn, klippsetet för 1700 och miniräknaren som går på över tusenlappen, i kassan. Avgifterna innebär att den utbildning man har valt och kommit in på kan bli omöjlig att genomföra på grund av att man helt enkelt inte har råd.

Att inte skolmåltider omfattas av den avgiftsfrihet som ska råda i skolan är rent och skärt vansinne. För många elever står valet mellan att äta i skolan och ta en fika med kompisarna. Fikan blir ofta det naturliga valet, vilket leder till att koncentrationen på eftermidddagen blir lidande. Att dessutom i en situation där alltfler unga tjejer drabbas av ätstörnignar, avgiftsbelägga den mat de får i skolan, kan inte betraktas som något annt än ett kraftigt svek mot kommunens tjejer.

Ung Vänster kräver att skolmåltidsavgifterna förpassas till sophögen och vi uppmanar samtliga Sveriges gymnasieelever att anmäla dessa avgifter till skolverket för granskning!

Ung Vänsters förbundsstyrelse, 040822