Hem / Blogg / Den gubben gick inte!

Den gubben gick inte!

17 oktober, 2007

Så är det tänkt att drevet mot arbetslösa, sjukskrivna och hela välfärdssystemet ska intensifieras, antar jag. Arbetsgivarföreningen Svenskt Näringsliv har nu “bevisat” att hisnande 95 procent av befolkningen är fuskare och fifflare. 84 procent har “utnyttjat eller kompletterat systemen” på ett sätt som inte är tänkt: vårdat anhöriga, eller betalar privata sjukförsäkringar till exempel.

Jag ska inte rabbla siffor, ni kan läsa själva. Istället ska jag säga två saker. För det första, så att inga oklarheter uppstår: det är jättedumt att fuska, dumt, dumt, dumt. Så var det sagt. Nu vill jag inte se några kommentarer här nedanför som argumenterar utifrån att vänstern gillar fiffel och båg, ok? För det andra: jag förstår avsikten med sådana här “rapporter”. Svenskt Näringslivs politiska linje i välfärdsfrågan är inte direkt okänd, och författarna skriver själva, om än på ett luddigt sätt, att de vill att deras upptäckt ska ligga till grund för privatisering, konkurrensutsättning. Inget nytt under solen. Men, låt oss sansa oss. Det här är ännu ett försök att misskreditera resterna av välfärdssystemen. Regeringen myser förmodligen, och hoppas på stöd för det systemskifte de är i full färd med att genomdriva. Men jag tror inte att det biter på “opinionen”. Offentligt finansierad välfärd, är fortfarande något de allra flesta diggar.

Jag har egentligen inte tid att sitta här och blogga, mycket mer skulle kunna sägas. Men jag får nöja mig med ett kort sista konstaterande. De brister i välfärdssystemet som författarna pekar på – att man inte får den vård man behöver utan hänvisas till anhörigvård, skärpta kontroller som gör att folk hamnar i kläm och inte får den a-kassa, sjukvård eller sjukpenning de behöver – det är ju precis sådana problem som sittande regering skapar med den politik som nu förs. Svenskt Näringsliv kanske borde ta sig ett snack med sin politiska gren om det, om de nu är så bekymrade.

———————-

Ps. Här finns en kul kommentar på samma ämne.