Hem / Pressmeddelanden / Den unga vänstern tar sats inför 2005!

Den unga vänstern tar sats inför 2005!

29 december, 2004

Hundratals vänsterungdomar samlas i Hultsfred 3-6 januari

Under årets första dagar träffas 200 representanter för Ung Vänsters klubbar på Stålhagsskolan i Hultsfred. På programmet för förbundets årliga klubbsammandragning står bland annat lanseringen av vårens kampanj, "Ta det tillbaka!" Kampanjen är ett svar på den pågående privatiseringsvågen över Sverige, ett sätt att säga: nog nu!

– Vi har tröttnat på att privata företag tjänar pengar på alltifrån skolor till sjukvård. Det är idag uppenbart att privatiseringar inte gett vare sig de effektivitetsvinster eller den valfrihet propagandan lovade, istället har alltifrån tågresor till elräkningar blivit dyrare. Samtidigt har service och villkor för personalen försämrats. Det räcker nu – dags att ta det tillbaka! säger Ung Vänsters ordförande Tove Fraurud.

På kursen utbildas också instruktörer i feministiskt självförsvar. Tjejer från hela Sverige, samt två från Ung Vänsters norska systerorganisation Sosialistisk Ungdom, kommer tränas i självförsvar, diskutera feministisk teori och ledarskap. Feministiskt självförsvar är utvecklat av kvinnor, för kvinnor, för att hantera den typ av våld och övergrepp som kvinnor utsätts för på grund av sitt kön. Det kan handla om alltifrån att lära sig att sätta gränser och använda sin röst till att med våld avvärja ett våldtäktsförsök.

– Ung Vänster organiserar sedan fem år tillbaka kurser i feministiskt självförsvar över hela landet. I några kommuner har vi också lyckats driva igenom det som valbar kurs i gymnasieskolan, säger Tora Breitholtz, förbundssekreterare Ung Vänster och en av instruktörerna på kursen.

– Vi är väldigt stolta över vårt arbete med feministiskt självförsvar, som inneburit att tusentals tjejer runt om i Sverige fått lära sig att försvara sig och stå upp för sig själva, fortsätter Tora Breitholtz.

På kursen kommer också diskuteras hur Ung Vänster kan fortsätta utveckla sitt feministiska arbete internt i organisationen. Förbundsstyrelsen antog under hösten en handledning i internfeministiskt arbete, ”Ord och handling” som kommer presenteras på kursen.

För mer information, kontakta

Tove Fraurud: 070-799 16 51,

Tora Breitholtz: 070-739 97 07