Hem / Blogg / Det behövs fler lärare, inte fler lyxbåtar

Det behövs fler lärare, inte fler lyxbåtar

10 oktober, 2011

Idag skriver fem lärare på SvD Brännpunkt om det omöjliga i att bedriva en pedagogisk undervisning när sparkraven stör högst på skolans prioriteringslista.

Den svenska skolan styrs idag av ekonomi och inte av pedagogik. För inte ligger det väl en pedagogisk tanke bakom att bunta ihop 27 sexåringar i en förskoleklass och låta 1,5 lärare undervisa dem? Inte ligger det en pedagogisk tanke bakom klasser på 30 tonåringar?

Ung Vänster driver just nu kampanjen Stoppa vinstslöseriet i skolan. För samtidigt som lärare tvingas gå på knäna och elever mår dåligt över att inte kunna få den hjälp de behöver så försvinner enorma summor iväg till stora riskkapitalbolag i skatteparadis. Sverige har kanske världens mest liberala lagstiftning när det gäller privata skolor. I våra nordiska grannländer tillåts inte aktiebolag driva skolor och det är förbjudet att plocka ut vinst till egen ficka. Men här kan företag som AcadeMedia, John Bauer och Vittrakoncernen kan utan problem plocka ut vinst på skolpengen; de skattemedel som skulle gå till lärare och elever.

Vinstutaget i skolan måste förbjudas. Det behövs fler lärare i skolan – inte fler lyxbåtar i skatteparadis.