Hem / Nyheter / Det här är faktiskt Sverige, Israel!

Det här är faktiskt Sverige, Israel!

23 augusti, 2009

Donald Boströms artikel i Aftonbladet (17/8) har fått internationell uppmärksamhet. Boström skrev om palestinier som anklagar den israeliska armén för organstöld från deras döda anhöriga. Publiceringen har fått den israeliska regeringen att komma med anklagelser om antisemitism. Premiärministern Netanyahu och den högerextremistiske försvarsministern Avidgor Liebermam kräver att den svenska regeringen stryper Aftonbladet. När de ockuperade palestinierna uppmärksammar omvärlden om att ockupationsmakten sysslar med organstöld från döda palestiniern, kräver "Mellanösterns enda demokrati" Israel inskränkningar i pressfriheten – i ett annat land! Palestiniernas anklagelser borde räcka för en granskning av den israeliska arméns agerande. Istället vänds anklagelserna mot den journalist som berättat om anklagelserna och den tidning som erbjöd journalisten utrymme.

Under det blodiga kriget mot Gaza, var Israel noga med att utestänga alla utländska journalister. Angreppen mot världens största utomhusfängelse var vältajmat under julledigheten när de utländska journalisterna dragit sig tillbaka för att fira högtiden. Massakern på palestinierna kunde ske utan omvärldens insyn eller protester. Nu blev det inte så, tack vare de palestinska journalister som rapporterade med livet som insats. Den israeliska tidningen Jerusalem Post rapporterade (24/8) att två av Aftonbladets reportrar inte ackrediterats av den israeliska regeringens presstjänst. Tidigt idag gav Journalistförbundet att Israel i elfte timmen hävt alla restriktioner.

Det kan knappast bli tydligare att Israel försöker underminera pressfriheten. Den som kritiserar landet, ockupationen och den rasistiska apartheidpolitiken gentemot palestinierna ska tystnas ner. Vilken metod som används beror helt på valören på din etnicitet. En svensk jounalist riskerar att inte bli inte ackrediterad, en palestinier kan dödas och plundras på sina organ.

Israels attacker på den grundlagsskyddade pressfriheten har också importerats till Sverige. Fredrik Reinfeldts partikollega, Gunnar Hökmark, ökänd ockupationsförsvarare, likställer Aftonbladets Boström-artikel med nazisterna hetspropaganda (Newsmill 22/8). Den som hittar antisemitism och nazipropaganda i Boströms artikel är en kronisk konspiratoriker. Men den svenska högerns kampanj är ändå igång. Palestiniernas farhågor sopas effektivt under mattan när rapporteringen om anklagelserna stämplas som antisemitism.

Regeringen har hittills intagit en låg profil. Man smyger runt den obekväma situationen genom att inte kommentera Israels absurda krav på inskränkningar i pressfriheten. Annat var det när Muhammedkarikatyrerna väckte ilska bland muslimer världen över. En uppläxande Fredrik Reinfeldt meddelade att yttrande- och pressfrihet gäller – Det här är faktiskt Sverige! Samma uppläxande ton lär vi dock inte höra nu. Det är tydligt att Sverige agerar utifrån dubbla måttstockar. Israel ska behandlas med silkesvantar samtidigt som landet fortsätter att ockupera Palestina och begå folkrättsbrott. Palestiniernas anklagelser mot ockupanterna ska misskrediteras istället för att tas på allvar och leda till granskning av Israels agerande.

Låt mig vara extra tydlig. Antisemitism måste tas på allvar. Men det måste också råda nolltollerans mot de som utnyttjar antisemitism för att försvara Israels brott. En oberoende granskning av palestiniernas anklagelser om israeliska arméns organstöld är det enda sättet att bringa klarhet i frågan. Sverige måste som EU-ordförandeland ta initiativ till en sådan oberoende granskning.

Thaher Pelaseyed, andre vice ordförande för Ung Vänster

[email protected]
073-379 43 47