Hem / Pressmeddelanden / Drogpolitiskt uttalande

Drogpolitiskt uttalande

15 april, 2004

Under påskhelgen 9-10 april antog Ung Vänster ett internt drogpolitiskt uttalande på vår extraordinära kongress i Strömsund.

I Uttalandet slås bland annat fast att systembolaget skall försvaras och att försäljningen i högre grad skall återgå till överdisk betjäning. Vi menar även att systembolaget skall stängas på lördagar.

Folkölsförsäljningen måste utsättas för hårdare kontroller och handlare som säljer folköl till minderåriga skall bli av med sina tillstånd.

Ung Vänster är emot sprututbytesverksamheten och arbetar för att försöken i Lund och Malmö bör stoppas. Vi menar generella krav på utökningar av metadonprogrammen är riskabla även om metadon ibland, då tydligt medicinskt övervakat, kan vändas. även i fortsättningen måste en restriktiv och medicinsk bedömning ligga till grund för metadonföreskringingen.

Vi påpekar även det orimliga i att samhället idag lägger ner tid och resurser på att straffa missbrukare istället för att vårda och hjälpa. Enbart användandet av narktotika skall inte vara straffbart, står det i uttalandet.

Läs hela uttalandet