Hem / Artiklar / Du behövs i valrörelsen!

Du behövs i valrörelsen!

15 augusti, 2010

Vi förtjänar bättre

Sverige har förändrats. Vi som är unga idag är den första generationen i modern tid som växer upp med sämre förutsättningar än vad våra föräldrar hade. Våra föräldrar fick vara med om ett Sverige som förändrades till det bättre. Alla fick möjlighet att utbilda sig. Man byggde ut barnomsorgen, så att både kvinnor och män kunde jobba. Arbetsplatserna blev tryggare och lönerna högre. Den växande välfärden, gjorde människor tryggare och friare.

Det finns fortfarande mycket som är bra med Sverige, men det som är bra har alltför länge fått stå tillbaka. För oss som är unga idag är det nästan omöjligt att få ett fast jobb. I många kommuner är det flera års kö för att få tag på en bostad man har råd med, och i i skolan ökar antalet vinstdrivande skolföretag på bekostnad av kvaliteten på våra utbildningar.

Det går åt fel håll. Idag är det få unga människor som kopplar ihop förändring med förbättring. När någon påstår att skolan ska förändras så innebär det större klasser, sämre skolmaterial och färre utbildade lärare. När något nytt ska hända på arbetsmarknaden handlar det om förslag som innebär att vi unga ska bli lättare att säga upp eller att vi ska nöja oss med ännu lägre lön. Den ungdomsgeneration vi tillhör har växt upp med en nedskärningspolitik, egentligen oavsett vilken regering vi har haft. Högeralliansen har förstärkt detta ytterligare med en orättvis politik som går ut på att gynna överklassen och de redan rika.

Det går att förändra

Många viktiga fundament i det som gjort Sverige unikt och mer rättvist än andra länder har monterats ned. Men det finns ett alternativ till nedskärningar – upprustning. Finns det pengar till att sänka skatten med hundra miljarder, så finns det pengar till att bygga en gemensam välfärd. Svårare än så är det inte. Visst kan det finnas saker i politiken som kan vara komplicerade men att skylla ifrån sig och låtsas att nedskärningar skulle vara den enda möjliga vägen, samtidigt som några få kan tjäna storkovan är inget annat än struntprat. Det handlar om politiska prioriteringar och vägval. Att antingen fortsätta gynna de förmögna eller att bygga en framtid åt oss andra. Vårt val är givet – tillsammans ska vi bygga landet.

Ung Vänster anser att en ny regering måste göra upp med vinstslöseriet i välfärden och istället se till att ungdomar får jobb, bostad och utbildning. Rätten till ett privatliv fritt från övervakning och kontroll där teknikutvecklingen och våra fritidsintressen bejakas istället för övervakas är vad framtidens Sverige behöver. Vi accepterar inte mer av försämringar och köper inte myten om att allt skulle vara förutbestämt. Vi nöjer oss inte heller med förändringar på marginalen. Det enda som är säkert är att om vi är många som tillsammans ger högerpolitiken fingret i valrörelsen går samhället att förändra. För vi förtjänar bättre.

Du behövs

Ung Vänster är Vänsterpartiets ungdomsförbund. Vi består av ungdomar som engagerar sig för att förändra samhället och kämpa för våra rättigheter. Du behövs som medlem i Ung Vänster – det är bara genom att vara många som tillsammans engagerar oss, som vi kan förändra. Som medlem i Ung Vänster väljer du själv hur mycket du vill göra. Oavsett om du vill vara med för att visa att du tagit ställning, eller om du vill göra mer som aktiv medlem är du viktig. I valrörelsen finns många sätt att aktivera sig. Gå med i Ung Vänster och var med och kasta ut högerregeringen den 19 september!