Hem / Nyheter / Efter flyktingkatastroferna kräver Ung Vänster att Frontex läggs ned

Efter flyktingkatastroferna kräver Ung Vänster att Frontex läggs ned

13 maj, 2014

Under de senaste dagarna har flera nya flyktingkatastrofer inträffat i Medelhavet. I söndags dog 40 människor när båten de färdades med sjönk utanför Libyen. Igår gick ännu en båt med flyktingar under mellan Libyen och Italien, och hittills har 18 personer bekräftats som döda. De senaste dagarnas tragedier är en del av ett större sammanhang. Enligt International Organisation for Migration beräknas ca 25 000 människor på flykt ha dött i Medelhavet under de senaste 25 åren.

– EU:s flyktingpolitik måste förändras i grunden. EU bygger murar mot omvärlden och undergräver därigenom asylrätten. Ingen som är på flykt från förtryck och förföljelse ska tvingas riskera, eller till och med förlora livet, bara för att man behöver en fristad, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Kravet på att förändra EU:s flyktingpolitik är en viktig fråga för Ung Vänster i valrörelsen till Europaparlamentet. Bland annat vill Ung Vänster lägga ned EU:s gränsövervakningsbyrå, Frontex.

– Vi vill lägga ned Frontex för att vi ser att deras verksamhet får som följd att flyktingar mister livet. Det måste finnas lagliga vägar till Europa och därför vill vi införa ett system med asylvisum, så man kan få visum på en svensk ambassad för att ta sig hit och söka asyl. Dagens flyktingpolitik är inhuman och en mänsklig flyktingpolitik kräver att vi river Fästning Europa, avslutar Lindborg.

 

För mer information:
Yrsa Rasmussen
Pressekreterare Ung Vänster
08-654 31 00
0762-100011
[email protected]