Hem / Blogg / En föredetting ger svar på tal

En föredetting ger svar på tal

25 april, 2008

Hånflinet lät inte vänta på sig efter en snabb läsning av dagens artikel på DN Debatt. Tre miljöpartister försöker övertyga Socialdemokraterna att ignorera Vänsterpartiet för att istället satsa på en regeringskoalition med Miljöpartiet. Inte ett helt oväntat utspel från ett parti som under relativ kort tid gjort avkall på, för partiet och dess medlemmar, viktiga principiella frågor för att klämma sig in i maktens värmestuga.

Artikelförfattarna kan avväpnas mening för mening, men jag avstår ödmjukt. Istället passar jag på att presentera några citat skrivna av Birger Schlaug:

Angående grön skatteväxling:

Miljöpartisternas eget språkrör har uttalat sig tvivlande på fortsatt grön skatteväxling, som ju innebär sänkt skatt på arbetstid och höjd skatt på energi, utsläpp etc. Han har luftat den inställning som vänstern tidigare luftat: Inte sänkt skatt på arbetstid, men höjda miljöskatter som kan finansiera t ex järnvägar.

Angående friskolor:

De tre tunga miljöpartisterna går, helt riktigt, till angrepp mot vänsterns principiella motstånd mot friskolor men nämner inte med ett ord att det är minst sagt problematiskt att vi ser en utveckling där offentligt ägda skolor i allt större omfattning ägs av bolag vars främsta uppgift är att dra hem vinst. Inte ett ord om det absurda i att stora kedjor sakta men säkert ersätter det offentliga som ägare av skolan – något som ju också socialdemokrater motsätter sig.

Angående vården:

Samma sak vad gäller vården… Ibland tycks dagens ledande miljöpartister inte förstå att det är en våldsam skillnad på självstyrd välfärdsversksamhet – som kan skapa mångfald, ansvar och engagemang – och vinstsyftande bolagisering där ägarna bara har ett intresse: förflytta så mycket som möjligt av de skattepengar som finansierar verksamheten till egen ficka.

Angående Kuba:

Så anklagar de tre miljöpartisterna vänstern för att på hemsidan inte ha något om Kuba. Märkligt, vid en snabb sökning på deras hemsida står att Castros avgång kan ge en chans till demokrati på Kuba samt att man kritiserar Kuba när man bryter mot de mänskliga rättigheterna. Söker man Kuba på miljöpartiets hemsida hittar man förresten en debattartikel där partiets utrikespolitiska talesperson i riksdagen, tillsammans med partiets representant i EU-parlamentet, skriver: “Den borgerliga upprördheten över temakvällen om Fidel Castro och Kuba i Sveriges Television torde vara årets överreaktion från några som saknar perspektiv på vår värld i dag. Man silar mygg och sväljer kameler.”

Kommentarer är liksom överflödiga.