Hem / Blogg / Endast Vänsterpartiet och Piratpartiet kvar

Endast Vänsterpartiet och Piratpartiet kvar

8 juli, 2008

Det hann inte gå många veckor efter den 18 juni innan Miljöpartiet vände kappan efter vinden. Ministerposterna är som fjärilar i magen på partiet. De kan inte hejda sig. Nu, idag den 8 juli, har Miljöpartiet lämnat sitt försvar av den personliga integriteten. Det gjorde Wetterstrand i egenskap av sidekick till Mona Sahlin på dennes pressträff. Även om det luddiga utspelets tajming snarare handlade om att locka pressen till Socialdemokraterna på deras dag i Almedalen, är Mona Sahlin noga med att poängtera den principiella hållningen som nu också Wetterstrand accepterat. Socialdemokraterna är för signalspaning, i någon form. Det visste vi redan igår och för en månad sedan. Uttrycket Bodströmsamhället är här för att stanna.

Det som är anmärkningvärt är att Miljöpartiet har gått med Bodströmsamhället. Uppgörelsen innebär, till skillnad mot vad till exempel Grön Ungdom tror, att FRA i väntan på en utredning får fria händer fortsätta sin spaning. Påståendet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att riva upp lagen är därmed fel. Först efter utredningen kommer FRA-lagen att omarbetas, dock fortfarande vara kvar i någon form.

I dag är det alltså endast Vänsterpartiet i riksdagen som helt emotsätter sig signalspaning, i alla dess former. Utanför riksdagen är det Piratpartiet som är allierat och förstås miljontals medborgare som under månader protesterat mot FRA-lagen som den borgerliga regeringen drev igenom. När protesterna var som hårdast hängde miljöpartiet på – folket hade rätt. Dock var det tyst från ledningen. Nu när protesterna domnat av, men inte på något sätt försvunnit, är det ett opportunistiskt läge att vända helt om. Wetterstrand säljer ut demokratin för en eller två ministerposter.

Ännu en dag som får det att vända sig i magen. Att dem inte skäms!

Bloggat: Rick Falkvinge, Opassande
Medier: DN1, DN2, SvD, Expressen