Hem / Blogg / Ett år efter kriget mot Gaza

Ett år efter kriget mot Gaza

27 december, 2009

Idag är årsdagen av Israels angrepp mot Gaza. Fler än 1400 palestinier dödades under det 22 dagar långa kriget. I efterhand har Israel fått förödande kritik av bland annat FN:s råd för mänskliga rättigheter genom Richard Goldstones omfattande rapport om krigsbrotten begångna under kriget.

Det råder ingen tvekan om att Israel begick krigsbrott i Gaza. Det råder dock stor tvekan om omvärlden vågar försvara folkrätten och människovärdet. Den 5 november visade i alla fall den svenska regeringen att den agerar utifrån dubbla måttstockar när det gäller mänskliga rättigheter och folkrätt. Då valde nämligen Sverige att lägga ner sin röst när FN:s generalförsamling skulle rösta om Goldstone-rapporten.

Läget i Gaza är fortsatt allvarligt. Landremsans ockuperade befolkning är under blockad medan ockupanten tillåts flytta fram positioner genom att, i strid mot internationell lag, bygga ut bosättningarna, fortsätta med utomrättsliga avrättningar och kollektivt bestraffa palestinierna i Gaza och på Västbanken. Gazaborna lever dagligen med krigets fasor. Imorse rapporterade Al-Jazeera (ej på nätet ännu) att andelen missbildningar hos nyfödda i Gaza har ökat med 50% sedan kriget. Orsaken är gifter i de bomber och raketer som Israel släppt över området. Den enorma kränkningen av mänskligt liv som Israel ansvarade för under vintern 2008/2009 fortsätter oavbrutet.

Jag skriver också om Gaza på Newsmill.

Besök också Al-Jazeeras temasajt om Gaza.

Kolla gärna in den framtagna antologin om Gaza-kriget, “22 sömnlösa nätter – en bok om kriget i Gaza“. På bokens hemsidan kan du förhandsgranska och beställa boken.

Andra som bloggat: Svennson
I medierna: AlJ, NM, Sydsv, Exp, DN, AB